Aproape 160 de milioane de lei, bugetul pentru investiții al Primăriei Bistrița pe anul 2019

 

Primăria municipiului Bistriţa a elaborat proiectul de buget pe anul 2019. Potrivit informațiilor făcute publice de municipalitate, bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului se ridică la suma de 297 milioane lei (la capitolul venituri) și la aproximativ 326 milioane lei (la capitolul cheltuieli). O sumă de circa 160 de milioane de lei este alocată de administrația locală pentru dezvoltare, fiind susținute o serie de investiții. 

Odată cu întocmirea proiectului de buget pe anul 2019, Primăria Bistrița a întocmit și  programul de investiții pe acest an, unde figurează investiții estimate la aproximativ 160 de milioane de lei. Din cele 160 de milioane de lei, doar 23 de milioane de lei provin din bugetul local, în vreme ce 12 milioane de lei sunt sume provenite prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală, iar 124 milioane de lei din fonduri europene nerambursabile.

Printre investițiile susținute în acest an de Primăria Bistrița șe numără și cele din zona Complexului Sportiv Wonderland din Unirea, acolo unde a fost amenajată și o pârtie de schi ce a funcționat în sezonul rece 2018 – 2019 doar 14 zile.

Astfel, 600.000 de lei sunt prevăzuți în buget pentru realizarea proiectului tehnic și începerea lucrărilor de execuție a unei instalații de tip teleschi – ski lift pe amplasamentul pârtiei de schi din Complexul Wonderland.

Dacă rămânem tot la capitolul Wonderland, încă 28.000 de lei sunt prevăzuți pentru instalația de vară de tip alpine – coaster, bani pentru elaborarea studiului de fezabilitate. În plus, încă 1.146.000 de lei merg pentru intervențiile de urgență în urma alunecării de teren de pe amplasamentul pârtiei de schi și alți 140.000 de lei pentru protejarea prizei de apă aferente pârtiei. Încă 500.000 de lei sunt de cumpărarea a patru generatoare de zăpadă. Peste un milion de lei merg pentru stația de pompare a apei din zona pârtiei, 230.000 de lei pentru un sistem de automatizare pentru instalația de producere a zăpezii și 42.000 de lei pentru un turn de fixare  și suspendare a generatorului de zăpadă.

Sume importante în programul de dezvoltare sunt prevăzute, din fonduri europene, pentru proiecte privind modernizarea sau dotarea unor unități de învățământ, pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe, dar și pentru modernizarea unor străzi, achiziția de autobuze electrice, amenajarea unor piste pentru bicicliști.

Sume de câte un milion de lei sunt prevăzute pentru un Aquapark pe raza municipiului, dar și pentru Centrul de Radioterapie de pe strada Alba Iulia.

De asemenea, în bugetul pe acest an au fost curpinse și lucrările de la sensul giratoriu de la intersecția străzilor Tărpiului – Drumul Cetății – Livezi, dar și pentru modernizarea trecerii la nivel cu calea ferată de pe strada Lucian Blaga.

Din bugetul local se alocă bani pentru execuția lucrărilor pe străzile Pajiștei, Grigore Moisil, Armoniei, Răsăritului, Labirintului,Secundară 8 Ghinda, Dinu Lipatti, Valea Căstăilor, Orizontului, dar și pentru proiectare, aici fiind cuprinse străzile Cristian Remus Bucur, Gheorghe Dima, Vasile Lucaciu, Viile cu Pomi.

La capitolul parcări, se intenționează alocarea sumei de peste 600.000 de lei pentru a se realiza o parcare supraetajată în zona străzii Năsăudului – faza de proiectare și execuție a lucrărilor.

Programul complet de investiții al Primăriei Bistrița, care cuprinde atât investițiile din bugetul local, cât și cele prin intermediul PNDL sau a fondurilor europene poate fi consultat integral AICI.

De asemenea, proiectul de buget al municipiului poate fi consultat AICI.

Proiectul bugetului local de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2019 va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local Bistrița de luna viitoare, în această perioadă fiind în consultare publică.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.