Patru orașe din țară au intrat în cursa pentru titlul „Capitala Tineretului din România”, ediția 2019-2020. Municipiul Bistrița se luptă pentru acest titlu cu orașele Brașov, Iași și Roman. Orașul desemnat câștigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro pentru finanțarea proiectelor propuse.

Programul „Capitala Tineretului din România”, care funcționează pe principii similare cu ”Capitala Europeană a Tineretului”, titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015, a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.

Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de  concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. 

Pentru cea de-a patra ediție a programului, ediția 2019 -2020, în competiție au intrat alte patru orașe din România, printre care și Bistrița.

”Cu această nouă listă de candidați, programul nostru a intrat într-o interacțiune directă deja cu 14 orașe din țară. Aș dori să marcăm importanța faptului că în acest an nu numai reședințe de județ au decis să aplice și implicit să-și crească eforturile de investiții în tineri. Este o provocare și pentru noi să dezvoltăm cât mai multe instrumente și inițiative de sprijin pentru orașele românești, pe lângă titlu în sine, pentru că tot mai multe orașe vor realiza că singura cale de dezvoltare pe termen lung este prin participarea activă a tinerilor”, a declarat András Farkas – Grupul PONT, secretar general al Guvernanței pentru Capitala Tineretului din România.

Prin proiectele înscrise în competiție, toate cele patru orașe își propun să implice tinerii în activități prin care să contribuie la dezvoltarea comunității locale și mai presus de atât, să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de tineret și cu mediul privat.

Un juriu independent, format din reprezentanți ai sectorului neguvernamental, ai mediului privat, ai instituțiilor publice și ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare, va analiza candidaturile și va alege pe baza criteriilor de jurizare orașele finaliste, care vor depune o candidatură completă în cea de-a doua rundă. Lista scurtă a finaliștilor va fi publicată pe data de 16 august, iar până pe 8 octombrie orașele finaliste vor dezvolta conceptul înscris într-o candidatură extinsă.

Orașul câștigător va fi anunțat pe data de 3 noiembrie și va prelua oficial titlul pe data de 2 mai 2019.