Bistrița-Năsăud, în continuare sub cod galben! 600 tone de material antiderapant a fost împrăștiat pe drumurile din județ

Bistrița-Năsăud continuă să rămână sub cod galben de vreme severă până la ora 12:00. Va continua să ningă şi local se va depune un strat de zapadă de 10 – 20 cm. În ultimele 12 ore, aproximativ 70 de utilaje de deszăpezire au acționat pe drumurile naționale și județene din Bistrița-Năsăud, și au împrăștiat 600 de tone de material antiderapant.

 

Până la ora 12:00 este valabil codul galben de vreme severă în Bistrița-Năsăud. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, va continua să ningă, iar local stratul de zăpadă va ajunge la 10-20 cm.

Potrivit Comitetului JUdețean pentru Situașii de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud, în ultimele 12 de ore utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățirea drumurilor și combaterea poleiului. Astfel,  pe drumurile naționale au acționat 26 de utilaje cu 120 de tone material antiderapant, iar la nivelul drumurilor județene au acționat 41 utilaje cu 480 tone material antiderapant. Se acționează în continuare pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului.

Recomandări tuturor participanților la trafic:

– dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
– totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.
– în situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii se recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
– curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
– acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule.
Totodată, vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă!
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă„, mai precizează CJSU Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.