Concert aniversar la împlinirea a 50 de ani de la înființarea Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița (FOTO)

Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” Bistrița a marcat împlinirea a 50 de ani de la înființare printr-un concert aniversar, eveniment la care au luat parte oficialități locale, cadre didactice, dar și actuali și chiar foști elevi ai unității de învățământ. Printre cei care au ieșit, de-a lungul anilor, de pe băncile acestui liceu se numără și soprana Anita Hartig, tenorul Ștefan Pop, pianistul Ionuț Bîca sau chitaristul Alexandru Mușat. 

Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița a împlinit 50 de ani de la înființare, moment sărbătorit cum se cuvine, printr-un concert aniversar ce s-a desfășurat, miercuri după-amiază, la Centrul Cultural Dacia din municipiu.

50 de ani de premii obținute anual la olimpiadele și concursurile naționale de muzică, 50 de ani de speranțe investite în absolvenți, 20 de ani de studenți trimiși la Conservator sau alte licee de specialitate și 50 de ani în care publicul meloman din Bistrița a fost delectat cu spectacole, concerte și producții profesioniste ale profesorilor și elevilor. Pe lângă cei 50 de ani de liceu cu specializarea Muzică, unitatea de învățământ mai sărbătorește și  5 ani de la înființarea profilului Pedagogic și prima generație de dăscălițe formate la Bistrița. Liceul de Muzică are o față nouă datorită profilului pedagogic înființat acum 5 ani” spun reprezentanții Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”. 

La evenimentul care s-a desfășurat la Centrul Cultural Dacia din Bistrița au luat parte oficialități locale, profesori, actuali elevi, dar și foști elevi ai liceului, care au încântat publicul prin recitalurile lor. 

Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a transmis un mesaj: ”La Bistrița, școala se clădește în acorduri de succes, iar eu am avut bucuria să fiu prezent la sărbătorirea a 50 de ani de activitate în arta muzicală la Bistrița. În toată această perioadă, zeci de generații de elevi s-au format la liceul de muzică “Tudor Jarda”. Mulți au confirmat în domeniul muzicii iar o parte s-au întors ca dascăli să împărtășească următoarelor generații din experiența lor. Liceul bistrițean are o istorie demnă de consemnat în peisajul cultural, fiind cunoscut pentru rezultatele şi performanţele sale muzicale. A cules zeci de premii internaționale și naţionale la concursurile şi olimpiadele de profil dar şi rezultate notabile la examenele naţionale. Fiecare compozitor, muzician, instrumentist sau solist vocal trebuie să-și aducă aminte ca a avut un îndrumător care i-a deschis calea spre tainele artei. O cale pe care iată, elevii o urmează generație după generație la Liceul de muzică ,,Tudor Jarda” din Bistrița. De-a lungul timpului, personalităţi marcante au studiat aici: Ovidiu Purcel, Ştefan Pop sau Anita Hartig, ultimii doi fiind declaraţi cetăţeni de onoare ai municipiului Bistriţa. Tot aici au absolvit interpreții de muzică populară Anuta Motofelea, Oana Matei, Larisa Bozbici și o mare parte din instrumentiștii Ansamblului Profesionist “Dor românesc”. Felicitări pentru activitate și mult succes tuturor cadrelor didactice, elevilor și absolvenților Liceului de Muzică “Tudor Jarda”!” a afirmat Emil Radu Moldovan.

La rândul său, viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae, a transmis: ”50 de ani de artă, tradiție, pasiune și educație, celebrați printr-un spectacol de excepție a elevilor și profesorilor de la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” Bistrița! Liceul a dus Bistrița și județul nostru peste hotare, promovând prin artă aceste locuri minunate și calitatea învățământului de pe meleagurile noastre. Tocmai de aceea, mă bucur că Liceul de Muzică se regăsește printre cele 8 unități de învățământ în care Primăria Municipiului Bistriţa investeşte peste 25 milioane de euro, în acest an, educația fiind baza solidă pe care clădim viitorul. Copiii au nevoie de atenția noastră și de școală pentru a deveni oameni valoroși iar investiția în educație este modalitatea concretă prin care eu mă implic în acest demers”. 

De-a lungul celor 50 de ani, nume ale muzicii cunoscute atât în plan național, cât și internațional au studiat la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița. Iată câteva exemple:  Anita Hartig (soprană), Ștefan Pop (tenor), Ovidiu Purcel (tenor), Beniamin Pop (bariton), Oana Mureșan (soprană), Ionuț Bîca (pianist de jazz, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Muzică București), Oana Bălan (profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”), Ciprian Pop (compozitor și profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”), Oana Matei (interpretă de muzică populară), Anuța Motofelia (interpretă de muzică populară), Lenuța Filipoi (canto popular), Dana Tolan (violonistă), Ioana Galu (violonistă) și Alexandru Mușat (chitarist, în prezent student în SUA).

FOTO: Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.