Controalele de prevenire a incendiilor, cu peste 12% mai multe în 2018 față de anul precedent. Câte deficiențe au fost constatate

FOTO ARHIVĂ

Anul trecut, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud a emis peste 120 de avize de securitate la incendiu și peste 70 de autorizații de incendiu. În același timp, pompierii au respins peste 100 de avize și 40 de autorizații, după ce au efectuat controale în teren. Anul trecut au crescut și numărul controalelor de prevenire, acestea fiind cu circa 12,5% mai multe decât în 2017, în urma cărora au fost depistate peste 5.000 de deficiențe, motiv pentru care au fost aplicate amenzi, în valoare totală de peste 400.000 lei.

 

În anul 2018 au fost emise 124 de avize de securitate la incendiu, două avize de protecţie civilă, respectiv 74 autorizaţii de securitate la incendiu. Nu a fost emisă nicio autorizaţie de protecţie civilă, se arată în raportul de bilanț aferent anului trecut al ISU Bistriița-Năsăud.

După verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice ale lucrărilor de construcţii, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – a construcţiilor, instalaţiilor şi a altor amenajări, precum şi după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor adoptate în documentaţiile tehnice ale lucrărilor de construcţii pentru realizarea adăposturilor de protecţie civilă, au fost respinse 109 de cereri  depuse în vederea obţinerii avizului, din care 99 de securitate la incendiu şi 10 de protecţie civilă.

Potrivit documentului, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – la construcţii, instalaţii şi alte amenajări, au fost respinse 40 cereri de autorizare de securitate la incendiu.

Nu au existat cazuri de anulare a avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, care să impună sistarea lucrărilor de construcţii sau/respectiv oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor respective.

În anul 2018 s-au executat un număr de 1.155 controale de prevenire. Comparativ cu anul 2017, numărul controalelor de prevenire a crescut cu 12,5 %.

Totodată, anul trecut au fost constatate 5.286 deficienţe, 1.072 au fost soluţionate pe timpul controalelor, fiind aplicate 3.452 sancţiuni din care 3.200 avertismente (mai multe  cu 12,4 % față de anul precedent) şi 270 amenzi contravenţionale în cuantum de 422.014 lei, cu 30 de amenzi în plus față de anul 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.