Cristian Pomohaci, trimis în judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției! Pedeapsa este cu suspendare

Fostul preot Cristian Pomohaci, originar din comuna bistrițeană Rebrișoara, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pentru evaziune fiscală în formă continuată. Cristian Pomohaci a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. Dacă Tribunalul Mureș va admite acesta acord, fostul preot se va alege cu o condamnare de un an de închisoare cu suspendare.

 

Fostul preot Cristian Pomohaci a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în dosarul în care a fost anchetat de procurorii PÎCCJ pentru evziune fiscală în formă continuată, după ce nu a plătit statului taxele datorate în urma obținerii unor venituri din închirierea unor locuințe aflat în proprietatea sa. Conform anchetatorilor, Pomohaci a prejudiciat bugetul de stat cu circa 30.000 de euro.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal, inculpatul a declarat la organul fiscal teritorial venituri obținute din cedarea folosinței bunurilor imobile aflate în proprietatea sa mai mici decât cele obținute în realitate, suma nedeclarată ridicându-se la 684.487 lei (echivalentul a 152.883 euro), aferentă unui număr de 11 imobile, cauzând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în sumă totală de 136.572 lei (din care suma de 114.687 lei reprezintă impozit pe venit, iar suma  de 21.885 lei contribuția asigurărilor sociale de sănătate)„, precizează procurorii.

Potrivit sursei citate, Cristian Pomohaci a achitat integral prejudiciul adus statului.

Pedeapsa stabilită ca urmare a acordului dintre procuror și Cristian Pomohaci pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală este de 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul stipulează, totodată, interzicerea, ca pedeapsă complementară, a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, precum și interzicerea ca pedeapsă accesorie a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale„, se mai precizează în documentul parchetului.

Termenul de supraveghere stabilit este de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, perioadă în care fostul preot trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere:să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Totodată, pe durata termenului de supraveghere lui Cristian Pomohaci îi este interzis să părăsească teritoriul României fără acordul instanței. Totodată acesta va fi obligat să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.

Dosarul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Mureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.