Deputatul USR Cristina Iurșniți pledează pentru introducerea educaţiei pentru sănătate sexuală în programa școlară, ca materie opțională. Potrivit acesteia, lipsa de educație pe acest segment a dus România pe locul I în Europa în ceea ce priveşte rata sarcinilor nedorite.
Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, susține că va iniția o serie de modificări legislative pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în sensul introducerii educaţiei pentru sănătate sexuală în școli.
„Suntem pe locul I în Europa în ceea ce priveşte rata sarcinilor nedorite! Nu putem rămâne pasivi în faţa unei realităţi care nu ne face cinste la nivel european, iar în acest context voi iniţia o serie de modificări legislative pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Aceasta iniţiativă vine în completarea demersurilor de modificare a articolului 68 a Legii Educaţiei 1/2011 care prevede introducerea o dată la 4 ani a opţionalului Educaţie pentru sănătate cu componenta educaţiei sexuale adaptată vârstelor şi nivelului psiho-cognitiv al elevilor.
Educaţie pentru sănătate sexuală include informaţii care privesc atât dezvoltarea fizică a copilului şi adolescentului, cât şi dezvoltarea lui emoţională, relaţională şi socială, toate adaptate nivelului de înţelegere a acestora. Accesul la educaţie pentru sănătate sexuală completează spectrul educaţiei universale şi formează atitudini responsabile şi sănătoase, o înţelegere şi o informare corectă, o împuternicire a tinerilor membri ai unor comunităţi şi ai unei societăţi româneşti lipsite de discriminare„, spune Iurișniți.
În acest sens, Cristina Iurișniți susține că și-a propus să coreleze prevederile legislative dintre Legea 272/2004 şi Legea 1/2011 în sensul atribuirii Ministerului Educaţiei Naţionale a obligativităţii de a facilita accesul elevilor la informaţii corecte şi controlate în programa şcolară cu privire la educaţia sexuală şi educaţia pentru sănătate.