Deputatul Cristina Iurișniți îi cere primarului municipiului Bistrița să doteze toate sălile de clasă din unitățile de învățământ cu recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Printr-o scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, deputatul Cristina Iurișniți solicită administrației locale să doteze toate sălile de clasă din unitățile de învățământ cu recipiente speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor. 

Este important ca toate instituțiile coordonate de Primăria Bistrița să fie un exemplu în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Prin urmare, propunem ca toate sălile de clasă din școli și grădinițe să fie utilate cu recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în scop educațional. Recipientele vor avea următoarele culori, în funcţie de tipul de deşeuri colectate: albastru pentru deşeuri de hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi alb/verde pentru sticlă albă/colorată, în conformitate cu legea 132/ 2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice. De asemenea, este necesar ca în interiorul perimetrului împrejmuit al unității de învățământ să se realizeze un punct de colectare selectivă unde să fie aduse toate deșeurile din sălile de clasă. Elevii pot fi de asemenea stimulați să colecteze selectiv și acasă și să ducă deșeurile reciclate la punctul de colectare din școli” a precizat, în scrisoarea deschisă, deputatul Cristina Iurișniți.

Potrivit parlamentarului, există companii dispuse să efectueze deplasări pentru a colecta deșeurile, aceasta oferind și câteva exemple: ”în ce privește maculatură, prețul de achiziție variază între 0,10 şi 0,25 lei/kg. Pe piață sunt operatori mari care achiziționează maculatură, precum Vrancart, dar și operatori mai mici, în ambele situații aceștia fiind dispuși să se deplaseze pentru a colecta desurile. Pentru plastic, prețul pentru Peturile din plastic variază între 0.5 și 0.8 lei/kg. Operatori mai mari din piață sunt Green Group, dar și operatori mai mici. Similar sunt operatori care achiziționează deșeuri din sticlă sau metal, prețurile fiind de 0.5 lei/kg pentru sticlă și 3 bani/bucată cutii/doze aluminiu”.

În aceste condiții, deputatul Cristina Iurișniți solicită Consiliului Local Bistrița să inițieze un proiect de hotărâre privind colectarea selectivă a deșeurilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Bistrița, motivând că prin reciclare se economisește energie, se reduce poluarea, scade cantitatea de gunoi și se conservă resursele naturale.

Aplicarea acestui proiect va prezenta trei mari avantaje:

  • Reciclarea deșeurilor în mod controlat;
  • Obținerea de venituri de către școli din valorificarea deșeurilor;
  • Educarea copiilor cu privire la modul corect de reciclare

În momentul de față România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul reciclare, doar 5 % din deșeuri ajungând să fie refolosite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.