”Promenada Inimilor”, pentru cea de-a VI-a oară la Bistrița (FOTO)

Cluburile Rotary Bistriţa Nosa şi Rotary Bistriţa, împreună cu Societatea Română de Cardiologie si Forumul Naţional de Prevenţie, au continuat şi anul acesta ”Promenada Inimilor”, eveniment menit să marcheze ”Ziua Mondială a Inimii”.

Zeci de reprezentanți ai celor două cluburi, dar și medici bistrițeni și iubitori de sport și mișcare în aer liber, au ales să participe la acțiune, pentru a încuraja mişcarea ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

Cei prezenți au parcurs un traseu de 1,6 km, amenajat în Parcul Municipal de către cele două Cluburi Rotary. Traseul pornește din zona spațiului de joacă situat în apropierea Sălii Polivalente și se încheie în același loc după ce înconjoară parcul.

În Bistrița, ”Promenada Inimilor” a ajuns în acest an la cea de-a VI-a ediție. Programul a fost iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi este implementat deja în peste 10 ţări europene. La nivel naţional, acesta a fost lansat în 2013 şi se bucură de un mare succes, beneficiind an de an de participarea a mii de persoane.

”Promenada Inimilor” este și un bun prilej de a atrage un semnal de alarmă în ceea ce privește bolile cardiovasculare. Potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Sănătate, la ora actuală bolile cardiovasculare sunt principalul ucigaș din lume și din România! 31% din decesele din întreaga lume, adică 17,7 milioane pe an, sunt produse de aceste boli.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate are în derulare un program național de tratare a bolilor cardiovasculare grave prin intervenții chirurgicale și prin implantare de dispozitive menite să normalizeze funcționarea inimii și circulația sângelui pentru peste 30.000 de pacienți. Programul  s-a dezvoltat și s-a diversificat pe parcursul celor opt ani de funcționare, incluzând noi proceduri, în condițiile în care și bugetul alocat s-a triplat, ajungând în acest an la aproape 130 milioane lei.

Pe lângă acest program, CNAS compensează o paletă largă de medicamente destinate tratării bolilor cardiovasculare, care pot fi întâlnite pe toate sublistele de compensare, iar recent a efectuat demersuri în scopul încheierii contractului cost-volum pentru un medicament inovator destinat insuficienţei cardiace cronice.

FOTO: Bianca Pintea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.