Deputatul PMP Ionuț Simionca îi cere ministrului Administrației și Internelor, Carmen Dan, prin intermediul unei scrisori deschise, să îl demită  de urgență din funcție pe Ovidiu Frenț, prefectul județului Bistrița-Năsăud. Deputatul susține că reprezentantul bistrițean al Guvernului  a încălcat legea și a dat dovadă de „lipsă de respect față de înaintașii noștri care și-au dedicat viața țării și națiunii române”.

 

O parte din deciziile luate de prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, cu ocazia sărbătorii Centenarului Marii Uniri și a Zilei Naționale a României, si anume depunerea unei singure coroane de flori din partea autorităilor locale județene și bistrițene, sunt considerate de deputatul Ionuț Simionca drept derapaje.

Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât derapajele prefectului de la lege și de la morală au avut loc cu ocazia Zilei Naționale a României, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Mai precis, prefectul de Bistrița-Năsăud trebuie să plece din funcție fiindcă a încălcat Legea nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale. Conform art. 16, al. (3) din această lege, în cadrul unei ceremonii oficiale va putea fi depusă câte o singură coroană din partea următoarelor entități prezente: Președintele României/Administrația Prezidențială; Parlamentul României; Guvernul României/Prefectul; primarul localității unde are loc ceremonia; președintele consiliului județean; corp diplomatic și entitatea organizatoare.

I-am solicitat, în scris, prefectului de Bistrița să depun o coroană de flori la ceremoniile oficiale desfășurate de 1 Decembrie 2018 la Bistrița, în calitate de parlamentar, în numele Parlamentului României. Acesta mi-a trimis un răspuns negativ, încălcând legea, motivând că, „în semn de unitate”, va fi depusă o sigură coroană de flori din partea autorităților centrale și locale„, precizează Simionca în scrisoarea deschisă adresată ministrului Carmen Dan.

Potrivit alesului bistrițean, prefectul județului Bistrița-Năsăud  „a dovedit, dintr-un exces de supușenie față de reprezentanții locali ai principalului partid de guvernământ, o lipsă totală de respect față de memoria patrioților și eroilor neamului din Bistrița care au făcut istoria acestei țări”.

Prefectul a luat decizia, cu de la sine putere, că Andrei Mureșanu și înaintașii noștri care și-au dedicat viața propășirii naționale nu merită nici măcar o coroană de flori din partea Parlamentului României„, a mai subliniat deputatul.

 

Doamnă ministru Carmen Dan,

Sunteți de acord cu comportamentul pe care prefectul de Bistrița-Năsăud l-a avut cu privire la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire?

Dacă respectați legea și istoria acestei țări, singurul lucru cinstit pe care îl puteți face este să îl demiteți de urgență pe prefectul de Bistrița-Năsăud. Nu poți, ca ministru, să fii respectat dacă tolerezi subordonați care nu cunosc legile și nu înțeleg semnificația marilor momente definitorii ale devenirii și afirmării României„, a mai scris în încheiere Ionuț Simionca.