Pentru  a soluționa o problemă mai veche cu care se confruntă părinții cu copii mici din Bistrița, și anume, aceea a locurilor insuficiente în creșele de pe raza municipiului, Primăria Bistrița împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud au decis că din toamna acestui an va fi înființată încă o creșă în oraș. Noua unitate va avea 52 de locuri.

În momentul de față, pe raza municipiului Bistrița funcționează un număr de 4 creșe,cu o capacitate de 283 locuri, astfel:

  • Creșa nr.1 – Aleea Șieului nr.11B cu 104 locuri;
  • Creșa nr.2 – Strada Zimbrului nr.9 cu 52 locuri;
  • Creșa nr.3 – Aleea Plăieșului nr.41 cu 100 locuri;
  • Creșa nr.4 – Strada A.Mureșanu nr.44A cu 27 locuri.

La înscrierile din perioada 14-18 mai 2018, au fost disponibile 173 locuri în creșă și au fost depuse un număr de 261 de cereri, cu 88 de cereri mai mult decât locurile disponibile.

Totodată, potrivit prevederilor legale, copiii care împlinesc vârsta de 3 ani în perioada 01 octombrie – 31 decembrie a anului, nu pot fi preluați în sistemul de învățământ preșcolar (grădinițe) până în luna în care îndeplinesc condițiile de vârstă, ceea ce duce la o suprapopulare a creșelor cu un număr de circa 60 de copii.

În consecință, pentru a satisface necesarul de solicitări pentru înscrierile în creșe, se impune creșterea numărului de locuri în creșe. În acest sens, Primăria Bistrița împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud au identificat un spațiu la Grădinița cu program normal numărul 5 de pe strada Mesteacănului, unde pot fi amenajate două grupe de creșă cu 52 locuri, respectiv, înființarea Creșei nr.5.

Prin înființarea Creșei nr.5 se va putea prelua, în creșe, un  număr mai mare de copii, numărul locurilor din creșe crescând la 335 locuri.

Însă, extinderea numărului de locuri în creșă și implicit de unități de creșă, presupune cheltuieli suplimentare, atât referitor la personalul suplimentar necesar, cât și pentru cheltuielile de întreținere și funcționare.

Sursa de finanțare a cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor de organizare şi funcţionare a creşelor o reprezintă bugetul local. Pentru anul 2018, fondurile necesare finanțării cheltuielilor ocazionate de suplimentarea numărului de locuri în creșă, cât și înființarea Creșei numărul 5 vor fi asigurate la prima rectificare bugetară.

Sursa foto: www.newsbv.ro