Două case de tip familial, inaugurate la Năsăud! În ele vor locui 28 de copii

Două case de tip familial au fost inaugurate, marți, în orașul Năsăud, de Fundaţia Hope and Homes for Children (HHC), în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud (DGASPC BN)  şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), dezvoltate în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament din oraş.

 

Investiţia este estimată la peste 400.000 euro, casele fiind mobilate şi decorate cu sprijinul JYSK România. Terenurile pentru dezvoltarea caselor au fost puse la dispoziţie de Primăria Năsăud, iar branşamentele la utilităţi au fost finanţate cu fonduri de la CJ BN.

Procesul de închidere a Centrului de Plasament Năsăud a început în septembrie 2014. În acel moment, în centru se aflau 70 de copii şi tineri. Pe parcursul proiectului, numărul total de beneficiari a ajuns la 82 de copii şi tineri.

Cele două case de tip familial inaugurate, marți, în Năsăud, în care locuiesc acum 28 de copii, sunt incluse în structura Centrului pentru Protecţia Copilului Năsăud care are 33 de angajaţi. Pentru fiecare casă vor fi repartizaţi câte opt angajaţi, urmând ca personalul administrativ şi de întreţinere să deservească şi aceste case.

În structura Centrului va funcţiona şi un Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, respectiv 107 copii din localităţile arondate Năsăudului.

 

Hope and Homes for Children, împreună cu DGASPC BN, s-a ocupat de evaluarea individuală şi de identificarea alternativelor de transfer pentru fiecare dintre copiii din centrul de plasament.

Astfel, pe parcursul procesului de închidere, 40 de copii au părăsit centrul de plasament. Pentru 14 dintre copii s-a reuşit reintegrarea în familiile lor naturale. Alți 19 tineri, care urmau să părăsească sistemul de protecţie, au fost sprijiniţi prin programul de integrare socio-profesională, fie prin încadrarea în muncă, fie prin suport la revenirea lor în familiile din care proveneanu. Unul dintre copii a fost transferat în Serviciul Alternativ de Protecţie al Direcţiei, pentru 6 dintre copii au fost identificate familii de plasament, iar pentru copiii pentru care reintegrarea în familie şi asistenţa maternală nu au fost posibile, Hope and Homes for Children a construit trei case de tip familial, două în Năsăud şi una în Bistriţa.

În total, în cele trei case de tip familial din Năsăud și Bistrița s-au mutat în total, de la finalul lunii iunie, 42 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani proveniți din instituția care a fost închisă. Cea de a treia casă de tip familial, construită de HHC România, în Bistrița va fi inaugurată miercuri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.