Două comune din Bistrița-Năsăud vor avea platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd, investițiile fiind susținute de Ministerul Apelor și Pădurilor

Două comune din județul Bistrița-Năsăud se află pe lista Ministerului Apelor și Pădurilor pentru a beneficia de fonduri în vederea amenajării unor platforme destinate managementului gunoiului de grajd. Ministrul Ioan Deneș a anunțat că investițiile în cele două comune prevăd și achiziția de utilaje, acestea depășind 3,5 milioane de lei. 

În această săptămână, la Ministerul Apelor și Pădurilor, 22 de unități administrativ teritoriale din România au semnat contracte de finanțare cu valoare totală de 40 de milioane de lei, pentru construirea unor platforme comunale pentru managementul gunoiului de grajd. Pe lângă lucrările de construcție, finanțarea acoperă și costurile pentru utilajele necesare colectării gunoiului de grajd de la populație și de la fermele mici și mijlocii situate pe raza comunelor beneficiare.

Printre aceste comune se numără și două comune din județul Bistrița-Năsăud, fiind vorba despre Tiha Bârgăului și Parva.

La capitolul nutrienți, investițiile din județul Bistrița-Năsăud sunt în două localități – Tiha Bârgăului și Parva. Fac parte din tranșa a doua de investiții, incluzând 22 de platforme de gunoi de grajd din cele 89 care au studiile de fezabilitate și pentru care s-au semnat deja contractele de finanțare” a declarat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, într-o conferință de presă organizată la Bistrița.

La Tiha Bârgăului se va construi o platformă comunală de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd de 1.500 de metri pătrați. De asemenea se va achiziționa și un set de utilaje pentru exploatarea platformei – încărcător, tractor, remorci, vidanjă. Valoarea investiției este de 1,84 milioane de lei cu TVA inclus.

La Parva se va construi o platformă de 1.000 de metri pătrați și se vor achiziționa același utilaje ca și în cazul investiției de la Tiha Bârgăului. Investiția este estimată la 1,8 milioane lei cu TVA inclus.

”Urmează ca până la sfârșitul lunii curente să fie scoase la licitație echipamentele, cu termen de livrare la începutul anului viitor, în funcție de disponibilitatea bugetară și progresul lucrărilor de construcție. Cele două comune au termen 14 mai 2019 pentru depunerea proiectului la faza de proiect tehnic în vedere verificării și scoaterii la licitație a lucrărilor de construcție. Contractele pentru execuție vor fi semnate până la finalul anului în curs” a mai adăugat Ioan Deneș.

Potrivit demnitarului, aceste tipuri de investiții pe platforme de gunoi de grajd sunt supervizate și monitorizate de către Ministerul Apelor și Pădurilor și practic, după ce se finalizează investiția vor fi predate ”la cheie” autorităților publice locale.

FOTO:  Ministerul Apelor și Pădurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.