Fonduri europene de peste 20 de milioane de lei pentru amenajarea unor piste pentru cicliști în Bistrița

 

Primăria municipiului Bistrița va obține fonduri europene în valoare de peste 20 de milioane de lei pentru un proiect care prevede, printre altele, și amenajarea a peste 25 de km de piste pentru cicliști în oraș. În plus, în proiect este prevăzută și achiziția a 175 de biciclete.

Contractul de finanțare pentru acest proiect este pregătit pentru semnare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, potrivit Primăriei Bistrița, care, marți, într-o ședință a Consiliului Local Bistrița, a aprobat cheltuielile aferente acestui proiect.

”Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta un sistem de transport atractiv si eficient, prin amenajarea unei rețele coerente de piste/trasee pentru biciclete – o opțiune la utilizarea autoturismelor mai atractivă din punct de vedere economic și al mediului, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport”, arată municipalitatea.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 1. Amenajarea a 26,056 km de piste de ciclisti, semnalizate corespunzator, pe 28 de străzi din municipiul Bistrita, în  vederea îmbunătăţirii infrastructurii de circulaţie pentru biciclişti şi a creşterii siguranţei în trafic a acestora, respectiv a facilitării mobilității populatiei, pentru reducerea numarului de deplasari cu autoturismele private, contribuind astfel la o reducere estimată a emisiilor de echivalent CO2 cu aproximativ 3,98% dupa primul an de implementare a proiectului si cu 5,4% dupa al cincilea an de durabilitate a proiectului.
 2. Instalarea a 7 stații functionale de închiriere biciclete – tip bike-sharing – dintre care două vor fi dotate inclusiv cu biciclete electrice, stații care au în componență terminale inteligente, stații analogice/inteligente de andocare pentru cele 175 biciclete achizitionate prin proiect, capabile să genereze economii de energie și reducerea nivelului de poluare, după implementarea proiectului.
 3. Achizitionarea unui numar de 175 biciclete inteligente funcționale, accesibile populatiei, cu scopul de a contribui la o creștere a numărului de persoane care utilizează pistele/traseele pentru biciclete față de situația prezentă, cu 25.500 de persoane în primul an de dupăa implementarea proiectului și cu 36.500 persoane în al cincilea an de durabilitate a proiectului.

STRĂZILE DIN MUNICIPIUL BISTRIŢA CARE SUNT CUPRINSE ÎN PROIECTUL ”AMENAJARE PISTE PENTRU CICLIŞTI – ETAPA I”:

 1. 1 Decembrie – DN 17;
 2. Avram Iancu;
 3. Grănicerilor;
 4. Ghinzii; Drum comunal 8 – Ghinda;
 5. R. Vivu – DJ 173;
 6. Vasile Lupu;
 7. Tudor Vladimirescu;
 8. Cimitirului;
 9. Crinilor;
 10. Ion Slavici;
 11. Subcetate;
 12. Drumul Cetăţii DN 17 / terenuri adiacente DN;
 13. Drumul Dumitrei Vechi;
 14. Dimitrie Cantemir;
 15. Eroilor;
 16. Împăratul Traian;
 17. Valeriu Branişte;
 18. Aleea Sălciilor / teren situat între str. Libertăţii şi Petru Maior, pe lângă pârâu; Aleea Sălciilor / teren între str. Libertăţii şi Valeriu Branişte, pe lângă pârâu;
 19. Petru Maior – tronson 1; Petru Maior – tronson 2;
 20. Alexandru Odobescu – DJ 173 C;
 21. Ioan Raţiu – DJ 173 C;
 22. Codrişor – tronson 1;
 23. Alba Iulia;
 24. Aleea Şieului;
 25. Panait Cerna;
 26. Gheorghe Pop de Băseşti;
 27. Axente Sever;
 28. Garoafei.

Referitor la acest proiect, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a declarat anul trecut că ”nu vom avea doar niște linii trasate pe suprafețele de carosabil sau pe trotuare, ci va exista o diferență de nivel, circa 5-6 cm, între pistele de biciclete și trotuare și între piste și carosabil. Între carosabil și pistele de biciclete și, pe multe porțiuni, și între pistele de biciclete și trotuare vor fi amplasate elemente de separare, stâlpișori sau alte elemente, astfel încât să protejăm cicliștii de mașini și pietonii de cicliști”. 

Valoarea totală a proiectului este de 21.074.346,11 lei, inclusiv TVA, din care: 20.912.310,52 lei – valoare totală eligibilă, 162.035,59  lei – valoare neeligibilă și 20.494.064,29 lei – asistență financiară nerambursabilă. Durata de implementare a proiectului este de 31 de luni.

FOTO: www.buzznews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.