Fostul șef al ITRSV Cluj, bistrițeanul Grigore Avram, liber ca pasărea cerului! A scăpat de toate acuzațiile DNA. Vezi care este motivul

Fostul șef al ITRSV Cluj, Grigore Avram, a scăpat de condamnarea de 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce faptele s-au prescris. Grigore Avram a fost trimis în judecată de DNA pentru l-a acuzat de fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă rând pe rând acuzațiile s-au „evaporat”.

 

 

Magistrații Curții de Apel Cluj au decis, luni, încetarea procesului penal în  dosarul în care fostul șef al ITRSV Cluj (actualmente Garda Forestieră Cluj), Grigore Avram, după ce ultima acuzație care a mai rămas în picioare s-a prescris.

Admite apelul declarat de inculpatul A.G. împotriva sentinţei penale nr. 96/F/25 septembrie 2018 pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, pe care o desfiinţează în parte, în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului A.G. dispusă de instanţa de fond pentru infracţiunea de fals intelectual, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi rejudecând: În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Cod procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului A.G., pentru infracţiunea de fals intelectual prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale apelate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă„, este sentința pronunțată de judecătorii clujeni pe data de 8 aprilie 2019.

 

Inginerul silvic bistrițean Grigore Avram, fost șef al ITRSV Cluj în perioada 2009 – 2012, a scăpat pentru a doua oară de acuzațiile aduse de procurorii DNA. De fapt, toate acuzațiile care i s-au adus s-au evaporat rând pe rând din cauza prescrpției faptelor.

Avram a fost trimis în judecată de procurorii DNA de două ori. Prima dată în iulie 2017, la acea vreme acuzațiile fiind de conflict de interese, fiindcă acesta deţinea simultan atât calitatea de inspector-şef al ITRSV, cât şi pe cea de membru al Consiliului de administraţie al Ocolului Silvic Valea Şieului RA, fals intelectual (două fapte) și una de fals în înscrisuri sub semnătură privată, la acea vreme fostul șef al ITRSV Cluj încheind cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

Procesul nu a durat foarte mult, astfel că, pe 16 octombrie 2017, instanţa bistriţeană pronunţat sentinţa. Tribunalul a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei, iar Grigore Avram a fost condamnat la doi ani şi o lună de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 4 ani şi două luni. Totodată, acestuia i s-a interzis ca pe o perioadă de 10 ani să nu mai ocupe vreo funcţie publică.

Sentinţa pronunţată la Bistrița a fost atacată în apel de Grigore Avram, ca nefiind temeinică şi legală, în condiţiile în care, pe 1 octombrie 2017, cu două săptămâni înainte ca instanţa bistriţeană să pronunţe sentinţa, pentru acuzaţia de conflict de interese intervenise prescripţia specială. Drept urmare, la Curtea de Apel Cluj acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost respins, pe data de 12 decembrie 2017, astfel că dosarul a fost retrimis la DNA pentru refacerea urmăririi penale.

După nici două săptămâni, pe 20 decembrie 2017, după ce procurorii DNA au refăcut rechizitoriul, Avram a fost trimis în judecată pentru a doua oară. De data aceasta bistrițeanul a fost acuzat de fals intelectual (două fapte) și fals în scrisuri sub semnătură privată și nu a mai încheiat vreun acord de recunoaștere a vinovăției.

La data de 31.03.2010 inculpatul Avram Grigore, în calitate de inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (I.T.R.S.V.) Cluj Napoca (în prezent Garda Forestieră Cluj), a emis mai multe documente care au stat la baza eliberării, de către Ministerul Mediului și Pădurilor –Direcția Politici și Strategii în Silvicultură, a unui certificat de mențiuni, prin care un ocol silvic a preluat în administrare o suprafață de teren forestier de 3.789,61 ha, proprietatea a trei comune.
Aceste demersuri au fost făcute de inculpat în contextul în care, la data emiterii documentelor, era membru în consiliul de administrație al ocolului respectiv, activitate pentru care era remunerat.
Pentru a ieși de sub incidența legii penale, la 17.01.2011, inculpatul Avram Grigore l-a instigat pe șeful ocolului silvic respectiv să emită în fals un act intern prin care primul să fie înlocuit din funcția de administrator. În aceeași zi sau ulterior, șeful ocolului silvic a întocmit o adresă (antedatată 12.11.2009) în care s-a consemnat că urmare a demisiei (antedatată 10.11.2009) „depusă” de inculpatul Avram Grigore la ocolul respectiv, a solicitat I.T.R.S.V. Cluj Napoca desemnarea unui alt reprezentant al acestei instituții pentru a fi membru în consiliul de administrație. În aceeași perioadă, inculpatul Avram Grigore a emis cu date nereale o adresă (antedatată 13.11.2009) prin care a comunicat ocolului silvic respectiv numele persoanei desemnată ca membru în consiliul de administrație.
La data de 02.05.2011, inculpatul Avram Grigore cu intenție, în calitate de inspector șef la I.T.R.S.V. Cluj Napoca, în exercitare atribuțiilor de serviciu, a emis către organele de cercetare penală din cadrul Poliției Comunale Apahida, județul Cluj, o adresă în care a menționat aspecte nereale și în baza căreia s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza în care era cercetat un apropiat al acestuia„, a precizat DNA într-un comunicat dat publicității în ianuarie 2018.

Pe parcursul procesului care s-a derulat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, Grigore Avram a mai scăpat de două capte de acuzare: unul pentru fals intelectual, iar celălalt pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, și pentru acestea intervenind prescripția. Inginerul silvic a rămas astfel cu o singură acuzație pentru care a fost condamnate la 6 luni de închisoare cu suspendare, condamnare de care avea să scape curând, după ce a atacat și această sentință la Curtea de Apel Cluj, întrucât și în acesta caz fapta s-a prescris.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.