Imagini inedite: Lacul Colibița din Bistrița-Năsăud, golit parțial, a scos la suprafață adevărate ruine (FOTO/VIDEO)

Lacul Colibița din județul Bistrița-Năsăud a fost golit parțial, după trei decenii, această etapă făcând parte dintr-un amplu proiect care prevede reabilitarea barajului, proiect finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. În urma golirii parțiale, au fost scoase la iveală plăci de beton, care par a fi adevărate ruine. 

”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița Năsăud” este proiectul care prevede realizarea unor lucrări de reabilitare în zona barajului de la Colibița. Potrivit Ministerului Apelor și Pădurilor, valoarea totală a investiției este de 50.585.000 euro, urmând să fie executate lucrările de curăţare a lacului, de reabilitare a barajului şi de consolidare a malurilor râului Bistriţa Ardeleană, conectat la lac. O primă etapă prevăzută în proiect constă în golirea parțială a lacului de acumulare. Operațiunea este necesară pentru ca specialiștii să aibă acces la sistemul de etanșare a barajului (masca barajului) și să evalueze starea acesteia.

Lucrările privind golirea lacului au fost deja demarate, iar o filmare realizată recent cu drona arată o altă față a lacului. În urma golirii parțiale, au rămas ziduri de beton care au stat mai bine de 3 decenii în adâncuri și care par a fi adevărate ruine.

Colibita cu mai putina apa!

Publicată de Bask Marius pe Sâmbătă, 9 februarie 2019

Următoarele etape prevăzute prin proiect constau în golirea continuă a lacului (operațiune care se face treptat), în paralel pregătindu-se toate materialele și utilajele necesare pentru desfășurarea lucrărilor. Ulterior se vor executa lucrări la mască și la golirea de fund, timpul estimat al acestora fiind de 5-6 luni. Pe măsură ce lucrările vor înainta, condiționat de debitele afluente în lac și de viteza de umplere permisă pentru acest tip de baraj, în paralel, se va efectua reumplerea lacului de acumulare. Specialiștii Ministerului Apelor și Pădurilor preconizează că lucrările vor fi finalizate în aproximativ 3 ani, termen condiționat de ritmul de asigurare a finanțării.

În urma lucrărilor se vor pune în siguranţă lucrările existente afectate de viituri și de uzură, dar se vor realiza și lucrări noi, toate acestea având scopul de a creşte capacitatea de apărare împotriva inundaţiilor, în condiţiile schimbărilor climatice actuale, pentru 12 localități cu aproximativ 114.000 locuitori, ceea ce reprezintă 36% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud.

Barajul Colibița a fost amenajat începând cu anul 1977 pe cursul râului Bistrița Ardeleană, fiind inaugurat abia în 1986. Lacul are o suprafață de 270 de hectare și o lungime de 13 km.

VIDEO: Facebook – Bask Marius

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.