În acest an școlar, elevii din Bistrița-Năsăud vor primi la timp laptele, cornul și merele

În anul școlar care tocmai bate la ușă, elevii și preșcolarii din Bistrița-Năsăud vor primi la timp cornul, laptele și fructele. Asta după ce aceiaşi elevi au fost privaţi în anul şcolar 2017-2018 de două dintre produsele de care ar fi trebuit să beneficieze gratuit prin programele guvernamentale „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli”.

 

În ultimii doi ani, programele guvernamentale prin intermediul cărora elevii din Bistriţa-Năsăud beneficiază de lapte, corn şi fructe, au avut parte de sincope. Pentru anul şcolar 2016 – 2017, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a reuşit să atribuie contractul pentru distribuţia de lapte abia după 3 luni de la începerea anului şcolar, în timp ce pentru cornuri, abia în ianuarie 2017. De fructe în schimb, au beneficiat doar elevii care învaţă în şcolile de pe raza municipiului Bistriţa, ceilalţi din restul judeţului fiind privaţi de acestea.

În anul şcolar 2017-2018, cornurile au ajuns la şcolarii din Bistrița-Năsăud abia la finele lunii martie, acest an, în timp ce licitaţiile pentru atribuirea contractelor care vizează distribuţia de lapte şi fructe au fost anulate, acestea fiind reluate abia pe 24 aprilie.

 

Produsele de panificație, aduse din Ilfov

Pentru furnizarea şi distribuirea produselor de panificaţie, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost dispus să cheltuiască între 3.494.786 lei fără TVA şi 3.630.810 lei fără TVA. Procedura de licitație a fost lansată în iulie 2017, însă atribuirea contractului, valabil pentru anii școlari 2017 – 2018 și 2018 – 2019, a avut abia în martie anul acesta.

Licitaţia a fost împărţită în cinci loturi, iar în cursă au intrat cinci firme, majoritatea participând şi în anii trecuţi la licitaţiile similare organizate de administraţia judeţeană – SC Auto Valmar SRL, SC Granpan Dor SRL din Reghin, SC Achiziţie şi Dezvoltare SRL Voluntari, SC Logistic Media Pop Art SRL Ocna Mureş și SC Vel Pitar SRL.

Câștigătoare a contractului sau mai bine spus a contractelor pentru cele cinci loturi, a fost desemnată firma ilfoveană Achiziţie şi Dezvoltare SRL, care va câștiga la final aproximativ 3,6 milioane lei, fără TVA.

 

Laptele vine din Suceava, iar merele sunt bistrițene

Pentru celelalte două produse pe care elevii le primesc prin programele guvernamentale – laptele și fructele – licitația a fost lansată în luna mai anul acesta, iar contractele vor fi valabil pentru următorii trei ani școlari: 2018 -2019, 2019-2020 și 2020 – 2021. Pentru atribuirea contractelor a fost organizată o singură procedură de licitație, împărțită practic în două loturi: unul pentru produsele lactate, iar celălalt pentru fructe.

Au depus oferte, pentru distribuția produselor lactate doar Dorna Lactate SA (alături de trei subcontractanți: Cris Design SRL, SC Delina SRL, ambele din Vatra Dornei, și Medshop Distribution SRL din București), iar pentru distribuția fructelor  – Logistic Media Pop Art SRL din Ocna Mureș și Pombis SA Bistrița.

Dat fiind numărul mic al ofertanților, comisia de licitație nu ar fi trebuit să aibă o misiune foarte grea, dar cu toate acestea evaluarea ofertelor a fost prelungită până la finele lunii septembrie. Totuși, rezultatele au fost anunțate joi de conducerea administrației județene Bistrița-Năsăud. Astfel, produsele lactate vor fi distribuite în școli de sucevenii de la Dorna Lactate SA, în timp ce fructele, respectiv merele, de bistrițenii de la Pombis SA.

 

Astfel, în acest an școlar, cei aproximativ 33.000 de elevi și preșcolari din județul Bistrița-Năsăud vor beneficia produsele prevăzute în cele două programe guvernamentale încă din prima zi de școală. În zilele de luni, marţi şi miercuri, copiii vor primi lapte şi corn, iar joi şi vineri vor primi măr şi biscuiţi.

Cei mai mulți elevi care vor beneficia de cele două programe provin din zona Bistrița – 13.620, urmată de Sîngeorz-Băi -5.670, Năsăud – 5.512, Beclean – 4.937 și Teaca–Lechința – 3.130.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.