În Bistrița-Năsăud există 11 locații cu un total de 386 de locuri de carantinare! Statul cheltuiește 300 lei/zi pentru cazare și hrană

În județul Bistrița-Năsăud există 11 locații de carantinare pentru persoanele care au venit în țară în ultimele zile din țarile cu probleme majore de infecții cu coronavirus. Pentru fiecare persoană aflată în carantină, statul cheltuiește 300 lei/zi pentru cazare și hrană. În județ, în acest moment, 68 de persoane sunt în carantină, iar alte 80 în izolare la domiciliu. Din fericire nu existp niciun caz cofirmat de infecție cu coronavirus.

 

Prefectul Stelian Dolha a precizat în cadrul unui briefing de presaă faptul că orice persoană care vine dintr-o zonă roșie de infecție cu coronavirus, intră direct în carantină.

Avem zona roşie şi zona galbenă. Toată lumea care vine din zona roşie – provincia Hubei din China, toată Italia, anumite zone din Coreea de Sud – intră direct în carantină. Cine vine din zona galbenă, intră în izolare la domiciliu. Cei care intră în carantină sunt izolaţi timp de 14 zile, singuri, într-o cameră, dacă au călătrorit aşa. Dacă vin cu familiile lor, tată, mamă, fiii, pot fi izolaţi împreună.În Bistriţa-Năsăud avem 193 de camere puse la dispoziţie pentru carantinare cu 386 de locuri, din care astăzi mai sunt libere 147 de camere cu 294 de locuri. Nu ştim cât de mare va fi această cerinţă în continuare, dar mesajul este unul de calm, de siguranţă, pentru că tot ce s-a întâmplat este sub control”, a declarat prefectul județului Bistrița-Năsăud.

Acesta a precizat că, la nivelul judeţului sunt 11 astfel de locaţii care oferă condiţii hoteliere de două şi trei stele, persoanele având asigurate trei mese/zi. Statul plăteşte 230 lei/zi/cazare şi 70 lei/zi/hrană. În Bistriţa-Năsăud au fost puse în carantină, deocamdată, doar persoane din judeţ. 

 

Pentru izolare la domiciliu, persoanele stau tot 14 zile. Majoritatea acestora s-au descurcat cu hrana pe cont propriu, însă au fost şi cazuri în care unii primari din judeţ au cumpărat mâncarea pe banii lor proprii, dar şi cazuri alți primari au invocat controlalele Curţii de Conturi.  În acest context, Stelian Dolha a menţionat că, în astfel de situații, banii pentru hrană se pot lua din acel fond de rezervă al fiecărei primării, în pondere de 5% din bugetul UAT-ului, însă există premise ca masa persoanelor izolate la domiciliu să fie decontată pe viitor.

Prefectul a mai subliniat că, persoanele izolate la domiciliu care stau la casă au voie să iasă în curte, fără să interacţioneze cu alte persoane.

 „Pe oamenii care nu declară adevărul îi numesc inconştienţi. Toţi cei care fac aşa, să înţeleagă că îi expun în primul rând pe apropiaţii lor, pe cei de acasă, soră, frate, părinţi bunici. La asta să se gândească când mint atunci când ajung aici. Gradul de infectare pe care îl avem (n. r. – la nivel de țară) e din cauza acestor persoane iresponsabile”, a spus Stelian Dolha.

Totodată, prefectul a mai precizat faptul că foarte mulţi din cei care s-au întors în ţară erau oarecum „abandonaţi”, pentru că nu aveau „mari asigurări de sănătate„.

Până în acest moment, în Bistrița-Năsăud, DSP nu a aplicat nicio amendă pentru nerespectarea regulilor impuse în această situație de criză, cu toate că au existat persoane care nu le-au respectat.

I-am întrebat astăzi pe cei de la DSP și pe comisarul șef câte amenzi s-au dat. Nu au dat nicio amendă. Cred cu tărie că ne civilizăm odată și odată dând amenzi. Le-am spus ca amenzile să fie maxime, nu învățăm altfel„, a precizat Stelian Dolha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.