Încă 12.000 de euro pentru pârtia de schi nefuncțională din Bistrița! La ce se gândește acum primarul Crețu

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, se pregătește să mai cheltuiască bani de la bugetul local pentru pârtia de schi. În acest sens, municipalitatea a comandat un studiu de fezabilitate, estimat la circa 12.000 de euro. 

 

Pentru pârtia de schi, municipalitatea bistrițeană a cheltuit până acum peste 5,5 milioane de euro. După două ierni de când a fost dat în folosință, obiectivul este însă nefuncțional din cauza temperaturilor ridicate în sezonul rece și, evident, a lipsei de zăpadă. Cu toate acestea, primarul Ovidiu Crețu s-a gândit să mai achiziționeze noi instalații de producere artificială a zăpezii, pe lângă cele patru tunuri existente pentru pârtia de schi din Wonderland, dar și să mărească capacitatea lacului de acumulare care alimentează instalațiile de producere a zăpezii artificiale. Pentru asta este dispus să cheltuiască 58.083 lei (circa 12.600 euro) pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate.

Ca urmare a utilizării instalației de produs zăpada artificială în sezonul de schi 2017-2018 s-a constatat necesitatea măririi capacității de înzăpezire a suprafeței utile (schiabile) de circa 7,13 ha a pârtiei (6,61 ha pârtie+ 0,52 varianta ocolitoare). Cele 4 tunuri existente nu fac față asigurării zăpezii artificiale necesare, într-un interval rezonabil de 72 de ore, în condițiile în care temperaturile sunt scăzute, iar căderile de zăpadă sunt insuficiente sau lipsesc. Varianta ocolitoare a fost creată pentru zona abruptă din partea superioară având drept scop crearea unui traseu accesibil și începătorilor„, se arată în tema de proiectare.

În același document, municipalitatea condusă de Ovidiu Crețu solicită ca prin soluțiile tehnice să fie analizate generatoare de zăpadă artificială de diferite tipuri: lănci automate, tunuri fixe/mobile manuale/automate; cuplarea generatoarelor de zăpadă artificială prin racorduri flexibile la hidranți electranți, dar și mărirea capacității de alimentare a lacului și a instalației de hidranți.

Reamintim că, în luna iulie, municipalitatea condusă de Ovidiu Crețu a alocat, în regim de urgență, 180.000 lei pentru intervenții la pârtia de schi din Wonderland, mai sus de lacul de acumulare, unde pământul a luat-o la vale. În plus, 5.000 de lei au fost alocați pentru realizarea unei expertize tehnice înainte de lucrările de consolidare (punerea în siguranță a zonei, stoparea degradărilor).

Potrivit notei de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre supus votului în Consiliul Local Bistrița se menționează clar că, pe 23 aprilie, „s-a constatat existența unei alunecări de teren în amontele lacului artificial de acumulare a apei pentru producerea zăpezii„.

S-a făcut constatare la fața locului, s-a văzut o alunecare la 30-40 de metri mai sus de lacul de acumulare. Nu s-a făcut nicio defrișare în zona respectivă. Cauză naturală! Vom face un studiu de fezabilitate care să ne spună ce avem de făcut acolo, urmând ca proiectarea și execuția să fie apoi într-o singură tranșă. Nu este o problemă stabilitatea dealului, Dealul Ghinzii este stabil, este pășune acolo de când lumea, s-a împădurit în ultimii 50 de ani. Am făcut studiu geo, ne-a dat stabilitate. A apărut această curgere aici, este un fenomen natural la care trebuie să găsim rezolvare. Pârtia e în garanție, dar nu și la fenomenul acesta. Dacă făceam studiu geo pe metru pătrat pe 270 de hectare ne-ar fi costat 2-3 milioane, jumătate din investiție. N-am făcut, ne-a costat. Poate o să se mai întâmple în viitor„, s-a justificat primarul în fața consilierilor locali în urmă cu o lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.