Într-o singură săptămână, peste 1.200 de părinți din Bistrița-Năsăud s-au grăbit să își înscrie copiii în clasa pregătitoare

Peste 1.200 de părinți din județul Bistrița-Năsăud au depus deja cereri în vederea înscrierii copiilor în clasa pregătitoare, cu toate că prima etapă de înscrieri a început de doar o săptămână. Peste 70.000 de cereri au fost depuse la nivel național, arată Ministerul Educației Naționale.

Ministerul Educației Naționale a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, o situație centralizată privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare.

Potrivit informațiilor, ”în prima săptămână (4 – 8 martie 2019), din prima etapă (4 – 22 martie 2019) a calendarului de înscriere în învățământul primar pentru anul şcolar 2019-2020, la nivel național au fost introduse 75.882 de cereri în baza de date. Din numărul total de cereri, majoritatea – 68.252 de cereri (89,9%) – vizează copii cu vârsta de șase ani (împliniţi până la data de 31 august 2019, inclusiv), iar 7.630 de cereri (10,1%), copii cu vârsta de șase ani (împliniţi în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv)”.

Datele publicate de Ministerul Educației Naționale arată că în prima săptămână de înscrieri, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost depuse 1.208 cereri. Dintre acestea, 1.094 vizează copii cu vârsta de șase ani (împliniţi până la data de 31 august 2019, inclusiv), în vreme ce 114 vizează copii cu vârsta de șase ani (împliniţi în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv).

Părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali pot completa cererea-tip de înscriere online sau la secretariatul unității de învățământ în care se dorește înscrierea copilului, în perioadele stabilite de minister. Cererile-tip completate online trebuie validate ulterior în unitatea de învățământ aleasă pentru înscriere, în prezența părintelui și (cel puțin) a unui membru al comisiei, zilnic (luni-vineri), între orele 08:00 – 18:00.

Pe data de 29 martie vor fi afişate atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, listele copiilor înscriși după prima etapă și numărul locurilor rămase libere.

A doua etapă pentru completarea/depunerea cererilor-tip de înscriere este programată între 2 și 8 aprilie și se adresează copiilor care nu au fost înscriși/nu au participat în prima etapă, cererile fiind completate din nou, în funcție de locurile disponibile. Listele finale vor fi afișate în data de 11 aprilie.

Între 12 și 19 aprilie, inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși în vreo unitate de învățământ. De asemenea, va fi soluționată orice altă situație privind înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.