Ioan Oltean, pus sub acuzare pentru a doua oară de DNA într-un dosar ANRP

Fostul deputat PNL Ioan Oltean a fost pus sub acuzare pentru a doua oară într-un dosar ANRP, care a fost restituit definitiv de ÎCCJ, în 2017, la DNA. Procurorii îl acuză pe Ioan Oltean că ar fi primit mită de la un om de afaceri pentru a interveni la ANRP în favoarea sa. Fostul politician susține că este nevinovat, pentru că nu a fost niciodată în Chitila, unde se susține că ar fi primit banii. 

 

Acuzaţiile aduse lui Ioan Oltean sunt aceleași ca în momentul în care a fost trimis în judecată prima dată. Dosarul a fost restituit la DNA de Înalta Curte în martie 2017, din cauză că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit.

Joi, Ioan Oltean a fost audiat la DNA, ulterior fiindu-i aduse la cunoştinţă de către procurori infracţiunile pentru care l-au pus pentru a doua oară sub urmărire în dosarul ANRP – complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acest dosar, Ioan Oltean a fost acuzat alături de Crinuța Dumitrean, fost președinte al ANRP, de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren. Concret, procurorii susțin că, în 2015, Ioan Oltean ar fi primit 600.000 de euro, într-o biserică, de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni la Crinuţa Dumitrean să fie aprobată în comisia ANRP cererea omului de afaceri de acordare a unei despăgubiri de aproape 109 milioane de lei, pentru un teren în Piteşti.

La intrarea în sediul DNA, Ioan Oltean s-a declarat nevinovat și a susținut că așteaptă să vadă ce vor face procurorii cu acest dosar.

Lucrurile trebuie clarificate. Dosarul a fost trimis definitiv de înalta instanţă acum doi ani. El trebuie închis, fie prin clasare, fie prin retrimitere în instanţă„, a declarat Ioan Oltean, joi, la intrarea în sediul DNA.

Întrebat dacă a primit bani de la omul de afaceri Mihai Rotaru pentru a interveni în favoarea sa la ANRP pentru o despăgubire, Oltean a negat.

Eu n-am fost niciodată în Chitila. Dacă nu ai fost, nu poţi să primeşti un sac cu bani, atâta timp cât nu ai călcat niciodată în Chitila. Acolo e vorba de mine, nu un şofer sau altă persoană. Cu ştiinţa mea, nimeni nu a călcat acolo (niciun apropiat al său, n.r.). Dosarul e in nelucru, nu în lucru. Dosarul cu sacul de bani e în nelucru din noiembrie 2015. O să vedem care e situaţia. Eu nu aştept ca fapta să se prescrie. Eu ştiu că sunt nevinovat„, a mai spus fostul deputat bistrițean.

 

Deși existau multe neclarități în rechizitoriu întocmit de procurori, Ioan Oltean a fost trimis în judecată, în iulie 2016, dosarul ajungând pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În martie 2017, dosarul a fost returnat de magistrații ÎCCJ la DNA, pentru neregularitățile rechizitoriului.

„Faptul că prin rechizitoriu, dar şi prin ordonanţa de rectificare, a fost făcută o construcţie ilogică privind modalitatea de comitere a faptelor şi încadrarea juridică a acestora, rezultă şi din concluziile procurorului de şedinţă. (…) Înalta Curte constată, o dată în plus, că aceste corijări făcute de procurorul de şedinţă atestă neclaritatea actului de sesizare şi faptul că parchetul nu are nici până la această dată o viziune finală asupra faptelor comise, a momentului la care au fost săvârşite infracţiunile reţinute în actul de acuzare şi asupra încadrării juridice”, au scris la acea vreme judecătorii în motivarea deciziei de restituire a dosarului.

Referitor la implicarea lui Ioan Oltean în activitatea membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, magistraţii au susținut că procurorii nu au arătat concret infracţiunile pe care acesta le-ar fi comis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.