Ioan Szabo a rămas fără scaunul de primar al comunei Șanț! Prefectul de Bistrița-Năsăud l-a eliberat din funcție

Ioan Szabo a fost eliberat din funcția de primar al comunei Șanț, după ce prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a emis ordinul în acest sens, pe data de 20 ianuarie. Atribuțiile vor fi preluate de viceprimarul comunei, Anton Moisil.

 

 

Ordinul de eliberare din funcție a primarului comunei Șanț, Ioan Szabo, s-a dat. L-am dat pe data de 20 ianuarie 2020. Cu alte cuvinte, din data de 20 ianuarie, domnul Ioan Szabo nu mai este primar al comunei Șanț. Prerogativele nu le mai deține de la sfârșitul anului trecut. În locul său, primar interimar este viceprimarul Anton Moisil, care va asigura toate prerogativele funcției până la alegerile locale din acest an. Nu o să avem alegeri anticipate. Avem doar 6 luni de zile până la alegerile locale, deci lucrurile merg în continuare așa„, a declarat prefectul Stelian Dolha.

 

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate (ANI), în iunie 2017, Ioan Szabo a fost declarat incompatibil întrucât „în perioada 12 septembrie 2012 – 03 iulie 2014, a deținut funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Enea Grapini din județul Bistrița-Năsăud, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003„, 

Szabo a contestat în instanță decizia ANI, însă a pierdut atât la Curtea de Apel Cluj, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție. În procesul pe fond de la Curtea de Apel Cluj, Ioan Szabo a invocat Legea Educației, care acum spune că din consiliul de administrație al unei școli face parte un reprezentant al consiliului local și primarul sau un reprezentant al acestuia.

Numai că, în perioada vizată de ANI, 2012-2014, legea stipula faptul că doar un reprezentat al primarului poate să facă parte dintr-un consiliu de administrație al unei școli, nu și primarul însuși. Din această cauză, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au respins contestația depusă de Ioan Szabo, pe principiul că, în materie civilă, legea nu se aplică retroactiv. Hotărârea judecătorească a fost atacată în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă fără succes.

Pe de altă parte, există cazuri similare de incompatibilitate constatate de ANI, în care instanțele au anulat deciziile Agenției pe motiv că „Şcoala Generală nu se regăseşte în cadrul autorităţilor, societăţilor sau instituţiilor publice iar regimul ei este reglementat atât de Constituţia României la art. 32 alin. 5 cât şi în Legea nr. 1/2011 care stabilesc expres că aceste structuri sunt unităţi de învăţământ de stat sau particulare iar această expresie de unitate de învăţământ nu se regăseşte în textul de la art. 87 lit. d. din Legea 161/2003„.

 

 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.