Ioan Turc: ANAF șterge pe jos cu 170 de hotărâri judecătorești! Exemplu clar de piraterie economică

ANAF șterge pe jos cu 170 de hotărâri judecătorești„, „piraterie economică săvârșită de însăși instituții importante ale statului” sau „interese oculte” sunt acuzații aduse, luni, de președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, după ce a fost emis un nou ordin de către condicerea Fiscului prin care se prevede obligarea agenţilor economici care comercializează carburanți en gros de a avea spații de depozitare dotate cu sisteme de gestiune a stocurilor.

 

Ioan Turc a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, actele normative care au condus la această situaţie. Concret este vorba despre Ordinului președintelui Agentiei Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.849/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care comercializeaza în sistem angro sau en detail produse energetice-benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat și biocombustibili, care prevede obligarea agenţilor economici care comercializează carburanți en gros, să dețină  spații de depozitare dotate cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburanti, care să permită monitorizarea mișcării produselor energetice și determinarea în orice moment a cantităților intrate, ieșite, precum și a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic și furnizor.

Termenul până la care operatorii economici aveau obligația să-și construiască depozite a fost 31.12.2018. Îndeplinirea cerințelor suplimentare într-un termen de 5 luni este vădit nerealist și stabilit tocmai pentru ca operatorii economici să nu-l poată respecta. Doar pentru eliberarea autorizațiilor și avizelor prealabile edificării unor astfel de instalații este necesar un termen de  minim 6 luni de zile. Adăugăm și termenul necesar pentru construcția propri-zisă a bazinelor colectoare, dar și costul pe care o asemenea investiție îl presupune, adică minim 500.000 euro”, a spus președintele PNL Bistrița-Năsăud.

Acesta a mai arătat că ANAF nu a respectat procedurile legale în sensul consultării publice înainte de publicarea ordinului, prin noile reglementări fiind astfel create premisele instituirii unui monopol pe piața de carburanți și înlăturarea mincilor operatori economici.

Cu ocazia emiterii Ordinului 1960/2018, nu s-a respectat procedura prevăzută de art.7 alin.2 din Legea 52/2003 în sensul publicării proiectului pe site-ul ANAF în vederea consultării publice, cu cel puțin 30 de zile înaintea emiterii. Practic, noile reglementări în materia autorizării en gros creează, într-un mod brutal, premisele instituirii unui monopol pe piața de carburanți cu consecințe greu de prevăzut în materia prețului la pompă, prin înlăturarea micilor operatori economici„, a afirmat Ion Turc.

Potrivit liderului liberal bistrițean din 900 societăți existente care aprovizionează la nivel național benzinăriile și alte firme mari, doar 52 îndeplinesc condițiile cerute de ANAF.

Rafinăriile  nu dețin rețea de distribuție a carburanților, lanțul distribuirii fiind continuat de societăți care dețin cisterne pentru transport combustibil, numărul societăților ridicându-se la aproximativ 900. Prin  instituirea noilor reglementări, doar 52 de societăți vor îndeplini condițiile prevăzute de lege. Astfel vom asista la instituirea unui monopol pe piață inclusiv prin dictarea prețului la pompă. Este discutabil dacă și cele 52 de societăți vor putea aproviziona la nivel național benzinăriile și consumatorii finali gen ferme mari, societăți de transport, societăți de construcții„, a spus Turc.

Acesta a mai precizat că, au fost obținute în instanțele judecătorești hotărâri privind suspendarea acestui ordin,  numai că surpriza „a venit la data de 28.12.2018 când ANAF a emis Ordinul 3236/2018 prin care se stabilește un nou termen pentru autorizare, respectiv 31.01.2019, în aceleași condiții cu Ordinul 1960/2018„.

“Cu alte cuvinte, după ce instanțele au dispus suspendarea ordinului, organul fiscal, printr-un abuz vădit, ce ne amintește de primii ani de după 1990, atunci când se dădeau scutiri de taxe vamale pentru o zi, șterge pe jos cu 170 hotărâri judecătorești”, a afirmat Ioan Turc.

Președintele liberalilor din Bistrița-Năsăud consideră că acesta este un exemplu clar de piraterie economică, fiind urmărite astfel diverse interese oculte și înlăturarea de pe piață a majorității agenților economici de profil.

Este un exemplu clar de piraterie economică săvârșită de însăși instituții importante ale statului. Este clar, pentru mine, faptul  că cei de la ANAF sunt conștineți că nu pot fi construite asemenea depozite care presupun demersuri birocratice și un efort în ceea ce privește construcția propriu-zisă și de asemenea un efort financiar într-un termen atât de scurt. Pur și simplu urmăresc anumite interese oculte și vor să-i înlăture de pe piață pe majoritatea agenților economici. (…) Așa susține PSD capitalul autohton”, a subliniat Ioan Turc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.