Ionuț Simionca: Ion din Bistrița-Năsăud, înlocuit cu Dorel din Vietnam! Banii pot fi dați românilor ca primă de relocare

Ionuț Simionca, deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, a susținut miercuri de la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică, în care a abordat criza acută de pe piața forței de muncă din județul Bistrița-Năsăud, a cărei rezolvare pe termen scurt constă în importul de muncitori din Vietnam. Deputatul susține însă că, firmele care importă forță de muncă, suportă cheltuieli substanțiale, la care se adaigă și un stimulent din partea statului. Acești bani ar putea fi folosiți pentru a-i aduce acasă pe românii plecați la muncă în occident.

În urmă cu câțiva ani, un macaragiu stângaci din Vietnam a agăţat, din greşeală, o linie de înaltă tensiune, lăsând zece ore fără curent electric o treime din ţară. Mi-am amintit această știre zilele trecute, când reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie au anunțat, pentru județul Bistrița-Năsăud, un deficit major de forță de muncă, aproximativ 3.000 de posturi neocupate. Și nu este vorba numai de personal super calificat sau cu anumite specializări de nișă, sunt locuri de muncă obișnuite, mai ales în industrie și construcții. Mi-am dat seama că Ion din Bistrița-Năsăud a plecat la muncă în Occident, iar în locul lui urmează să îl angajăm pe Dorel din Vietnam”, a declarat parlamentarul PMP de Bistrița-Năsăud.

Conform evaluărilor făcute de deputatul Simionca, firmele care importă forță de muncă au de făcut cheltuieli substanțiale.

Costurile legate de instruirea și aducerea muncitorilor vietnamezi în România se ridică la mai multe mii de euro, acestea cuprinzând instruirea lor atât în țara de origine, dar și în România, transportul periodic la familie, cazarea și, eventual, hrănirea pe timpul contractului de muncă. Firmele româneşti trebuie să se ocupe de partea birocratică românească, cum ar fi vizele de muncă, traducerea actelor şi calificărilor și, pe lângă toate celelalte, trebuie să asigure măcar salariul minim, pe perioada contractului, de obicei, doi ani, cu posibilitatea de prelungire”, a spus deputatul bistrițean.

Ionuț Simionca susține că acești bani, la care se adaugă un stimulent al statului, ar putea fi folosiți pentru repatrierea românilor aflați la muncă în străinătate, mai precis „pentru a-l convinge pe Ion al nostru să se întoarcă din străinătate și să muncească din nou acasă”.

Calculul e simplu și ușor de pus în pactică. Pentru plata angajaților români care aleg să revină în țară, avem deja un salariu minim dat de angajatori, la care se adaugă și costurile cazării, câteva sute de lei pe lună, tot de la antreprenori. Și guvernul ar putea să contribuie cu încă o parte, cât un ajutor social sau chiar un pic mai mult, că doar dă o subvenție cetățenilor noștri care vor munci și vor plăti impozite și taxe. Miile de euro folosite pentru calificarea muncitorilor vietnamezi, împreună cu banii de transport la/din țara de origine, pot fi dați românilor întorși acasă ca primă de relocare. Și, uite-așa, vom avea locuri de muncă bine plătite pentru ai noștri. Putem crea și finanța ușor programe de readucere în țară a bistrițenilor, a românilor care au emigrat și care doresc să revină acasă, la cei dragi, a spus Ionuț Simionca.

„Copiii vor avea părinții alături, antreprenorii nu vor trebui să discute cu angajații prin translatori, guvernul va avea încasări suplimentare din venituri și astfel toată lumea câștigă”, a conchis deputatul bistrițean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.