În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor românești, pentru care învățământul profesional în sistem dual reprezintă o soluție de rezolvare pe termen mediu și lung a lipsei de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională în sistem dual.

”Personal, consider acest protocol ca fiind un instrument deosebit de important, menit să definească, dar și să operaționalizeze obiectivele în domeniul formării profesionale inițiale în sistem dual, afirmate în mod repetat de către Camerele de Comerț și Industrie din România”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Vasile Bar.

La rândul său, Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România, a subliniat faptul că semnarea acestui protocol se înscrie în strategia Autorității Naționale de a deschide 8 birouri regionale, în parteneriat cu camerele de comerț și industrie.

La Bistrița va fi deschis cel de-al VII-lea birou regional în sprijinul învățământului dual, în septembrie.

Ca obiective imediate ne propunem apropierea de oamenii de afaceri, promovarea strategiei de dezvoltare, identificarea resursei umane și promovarea oportunităților pentru mediul de afaceri. Pentru elevi și părinți, asigurarea că a învăța o meserie și a avea la vârsta majoratului un loc de muncă bine plătit este o șansă în plus. Avem puterea de a schimba și anumite acte normative. Autoritatea Națională va avea un consiliu consultativ format din oameni de afaceri și președinți de camere de comerț și, astfel, vom putea ști cu exactitate care sunt nevoile reale în această problemă”, a declarat Gabriel Bratu.

„Am avut nenumărate întâlniri cu directorii unităților de învățământ, cu mediul de afaceri, cu instituțiile implicate în vederea dezvoltării județului nostru în condițiile legislative și instituționale pe care le-ați menționat și sprijinirea mediului de afaceri autohton în a-și găsi forță de muncă – principala problemă pe care o are mediul de afaceri. Și, venind din mediul de afaceri, am înțeles foarte bine această problemă și am colaborat foarte bine cu Camera de Comerț și Industrie în acest sens. Am avut acele proiecte comune prin care am încercat să învățăm din experiența țărilor mai dezvoltate, din spațiul german, acele modele de pregătire a copiilor, de selectare a lor deja de la vârsta de 12 ani și de direcționare spre activități cu caracter aplicativ, practic, și nu teoretic. Acest sistem dual va fi unul foarte eficient, tinerii vor acumula din timp experiență practică. Eu vă mulțumesc și vă felicit pentru parcursul acesta pe care îl faceți pentru încheierea acestui protocol!”, a subliniat prefectul Ovidiu Victor Frenț.

Dezbaterea a beneficiat de participarea reprezentanților unui spectru larg de instituții cu incidență asupra dezvoltării învățământului profesional dual, precum Camelia Tabără – inspector şcolar general, dar și directori de școli și oameni de afaceri locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.