Preşedintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a explicat, într-o conferință de presă, de ce consideră că zona Cocoș – Poligon este cea mai potrivită pentru exinterea orașului. Totodată, liderul liberalilor bistrițeni a precizat că nu este de acord cu propunerea viceprimarului Cristian Niculae, aceea de a oferi tinerilor parcele de teren în zona Livezi. Ioan Turc spune că zona propusă de viceprimar este una poluată și aglomerată. 

„Domnul Niculae a sărit imediat și a propus acordarea de parcele pentru tineri până în 35 de ani, pe urmă s-a reviziut și a spus că până în 40 de ani în Livezi, adică în zona industrială, în cea mai aglomerată și poluată zonă din oraș pe o suprafață de circa 20 de hectare. Invitat la o emisiune de la o televiziune locală, Niculae a spus că eu nu cunosc realitatea din zona Cocoş – Poligon, că acolo sunt de fapt doar 60 de hectare. Chiar şi aşa, dacă ar fi, 60 de hectare înseamnă de trei ori mai mult dacă e să ne raportăm doar la acest indicator privind suprafaţa terenului decât ceea ce propuneţi dumneavoastră. Eu vorbesc despre ceva, domnul Niculae bate păşunea despre cu totul şi cu totul altceva. Niculae propune construirea de case, de blocuri, în zona industrială de către o anumită categorie de oameni, eu vorbesc despre extinderea pe termen scurt, mediu şi lung a oraşului, cu adresabilitate către toate categoriile de vârstă. (…) Am propus zona Cocoş-Poligon pentru extinderea în etape a oraşului, un  proiect unic integrat, pe o suprafaţă generoasă de circa 200 hectare”, a spus Ioan Turc.

Liberalul a mai afirmat că în opinia sa zona Cocoș-Poligon este cea mai potrivită pentru astfel de investiții, întrucât aceasta va dispune în curând de infrastructura de bază – drum, apă, canal, curent electric, iar suprafața ar permite înființarea a mii de parcele.

Ar urma să stabilim care este zona destinată blocurilor, locuinţelor colective mici, caselor unifamiliale. Vom trasa străzile, vom duce pe fiecare stradă infrastructura de bază şi vom concesiona suprafeţe la preţuri modice – un euro, între 5 şi 10 ari tuturor persoanelor active, indiferent de vârstă. Putem avea, repet, în etape, câteva mii de parcele în zona Cocoş-Poligon. Vom pune la dispoziţie gratuit 4-5 proiecte de casă, cu 2-3 culori care să intre în armonie cu întregul, va fi respectată la milimetru trama stradală, adică aliniamentul, regimul de înălţime, gardurile vor fi făcute din acelaşi material și vor avea  aceeaşi înălţime. Vom stabili de la început zonele cu spaţii verzi, pentru grădiniţă, şcoală,  spaţii comerciale, biserică. În acest fel îşi vor găsi utilitatea şi funcţiunile de agrement despre care tot povesteşte de mulți ani de zile Primăria Bistriţa fără să facă nimic”, a mai explicat Turc.

Liberalul a mai afirmat că una dintre prioritățile sale este ”salvarea orașui vechi și legarea de oraș a cât mai mulți oameni pentru că oprirea depopulării Bistriţei presupune acțiuni urgente”. 

Potrivit acestuia, statisticile arată că Bistrița are o populaţie de 75.000 oameni, dar în opinia liberalului, în oraş nu trăiesc mai mult de 60.000 de persoane.