Pentru a veni în sprijinul acoperirii nevoilor de sănătate ale asiguraților, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a propus o serie de modificări menite să transpună, în actele normative, acele noutăți care sunt necesare pentru buna desfășurare a activității în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. În aceste condiții, ca urmare a modificărilor aduse Normelor de aplicare a contractului-cadru din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, începând cu data de 1 iulie 2019, asigurații beneficiază de câteva noutăți în vederea facilitării accesului la serviciile medicale decontate.

Astfel, biletele de trimitere către cabinetele medicilor specialiști (serviciile medicale clinice) precum și către laboratoarele de analize și investigații medicale (serviciile paraclinice) PENTRU TOATE BOLILE CRONICE au valabilitatea de 90 de zile de la data emiterii acestora.

Însă, potrivit Conducerii Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigații paraclinice (analize și investigații medicale) asiguratul se internează în spital fără ca investigațiile recomandate să fie efectuate anterior internării, biletul de trimitere își pierde valabilitatea, cu excepția biletelor de trimitere pentru investigații de înaltă performanță (RMN, CT), dacă acestea NU au fost efectuate în timpul spitalizării, CU OBLIGAȚIA ASIGURATULUI de a prezenta biletul de externare/scrisoarea medicală din care să rezulte că acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării.

O altă noutate este destinată femeii însărcinate. Astfel, se introduce un nou serviciu, și anume eliberarea unui document de atestare a gravidității pentru femeile însărcinate beneficiare ale pachetului minimal, astfel încât acestea să poată beneficia ulterior de pachetul de servicii de bază pe durata sarcinii și lehuziei.”La prima prezentare la medicul de familie a femeii însărcinate, medicul de familie eliberează un document (adeverință) prin care atestă existența sarcinii. Adeverința trebuie depusă de către asigurată la CAS în vederea înregistrării pentru ca asigurata să poată beneficia de pachetul de bază de asistență medicala, chiar și în situația în care nu este asigurată prin plata contribuției la sănătate”, arată conducerea CJAS Bistrița-Năsăud.

Totodată, pentru asigurații care au nevoie atât de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu cât și de servicii paleative de îngrijiri la domiciliu, numărul total de zile decontate într-o perioadă de 11 luni este de 180 de zile, respectiv 90 de zile îngrijiri medicale la domiciliu și 90 de zile îngrijiri paleative la domiciliu (până acum erau stabilite 90 de zile în total în decursul a 11 luni).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.