Într-o conferință de presă susținută la Bistrița, europarlamentarul Norica Nicolai a vorbit despre posibilitatea ca Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) să participe la alegerile prezidențiale din această toamnă cu un candidat separat. În opinia sa, ”profilul de președinte necesar României este cel al lui Călin Popescu Tăriceanu”, în vreme ce despre actualul președinte, Klaus Iohannis, deputatul european a spus că ”este primul președinte care își pune țara în dificultate!”. 

Deputatul european Norica Nicolai a vorbit, la Bistrița, despre alegerile prezidențiale care vor avea loc în România în toamna acestui an. Norica Nicolai este de părere că pentru aceste alegeri, coaliția de guvernare PSD – ALDE ar trebui să aibă un candidat comun, singura problemă fiind aceea a profilului candidatului.

Eu spun că în momentul de față, cea mai bună soluție, fără îndoială cea mai bună soluție pentru noi, dacă vom decide să menținem această colație și în viitor, pe următorul mandat, ar fi să avem un candidat comun. Chestiunea noastră este de profil al candidatului. Și mă uit înapoi la ultimii doi președinți. Mă uit la Traian Băsescu și mă uit la Klaus Iohannis. Amândoi, îmi pare rău să o spun, sunt profile politice precare. Deci pentru mine, definiția lui Traian Băsescu este: Bă, eu am rămas repetent la școală și uite ce am ajuns! Iertați-mă, dar a făcut carieră. Mulți cred că dacă nu învață, dacă nu au o carieră, dacă rămân repetenți la școală pot ajunge ce au ajuns. Asta e una din marile drame ale României – precaritatea profesională, care atrage și precaritatea morală. Klaus Iohannis, omul pe care eu niciodată nu l-am susținut, nici măcar la desemnare, după părerea mea nu a avut o agendă comună cu a României. Este primul președinte, nici măcar Traian Băsescu nu a făcut asta, care își pune, permanent, țara în dificultate” a declarat Norica Nicolai.

Eurodeputatul susține că România a fost singura țară care a fost pusă într-o situație ”penibilă” de propriul ei președinte. ”A ieșit și ne-a spus că România nu este pregătită. Toată presa internațională a preluat acest lucru. A urmat povestea cu Finlanda, după care au început conflictele. Dacă ești un om responsabil, te abții. Cauți pe cei pe care nu dai doi bani, pe care îi înjuri public și le spui ce putem face pentru țara asta să iasă bine” a mai adăugat Norica Nicolai afirmă că este și un efect al acestor situații, care se simte la nivel european.

În schimb, Norica Nicolai spune că își dorește să aibă un profil de candidat ”responsabil, care să nu stea toată ziua și să înjure buna tradiție românească, ci să găsească soluții. De 15 ani, în țara asta e cool să fii contra, să înjuri pe unul, pe altul, să îi spui că politicile lui nu sunt bune”. 

Eurodeputatul mai este de părere că ”profilul de președinte necesar României este al lui Călin Popescu Tăriceanu. Pentru mine, acest profil este cel care, cred eu, ar trebui țării”.

În ceea ce privește actuala coaliție de guvernare, Norica Nicolai a spus că, în opinia sa, aceasta va fi ”singura din ultimii 30 de ani care va rezista până la finalul mandatului”.