O cabană a Direcției Silvice Bistrița, distrusă în urma unui incendiu, va fi reabilitată și redată circuitului turistic

 

În anul 2016, un incendiu puternic a distrus cabana Aluneasa, una din cabanele aflate în administrarea Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, subunitate a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Clădirea, cu o capacitate totală de 18 locuri în şapte camere, a ars aproape în totalitate, iar acum, la aproximativ 3 ani de la incident, se are în vedere refacerea cabanei, care are și o poveste în spate, spune directorul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan.

Potrivit acestuia, la cabana Aluneasa se spune că liderul sovietic Hrusciov ar fi negociat cu Gheorghiu-Dej pactul de retragere a trupelor sovietice din România. ”La cabana Aluneasa s-a marcat un moment istoric – s-a hotărât de către Hrușciov și Gheorghiu-Dej, retragerea trupelor sovietice din România. Cert este că acolo se dorește ca la inaugurarea ei, să fie invitat ministrul de Externe care va fi atunci și cu această ocazie să se pună și o placă prin care să se aducă aminte de acest moment”, a explicat Gheorghe Ivan.

Deaspre acestă cabană se spune că era și una dintre locaţiile preferate de vânătoare ale fostului lider comunist Nicolae Ceauşescu.

Înainte de a fi distrusă de incendiu, cabana Aluneasa era inclusă în circuitul turistic și aproape în fiecare final de săptămână era ocupată de turiști.

Gheorghe Ivan spune că într-un termen de doi ani, cabana ar trebuie să fie reabilitată, după care va fi din nou redată circuitului turistic.

Direcția Silvică Bistrița mai are în administrare patru cabane pe care turiștii le pot închiria. Acestea sunt situate la Fiad, Dealu Negru, Coldău și Valea Secii.

Sursa foto: www.proiect100.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.