Pârtia de schi din Wonderlandul bistrițean mai înghite încă 390.000 euro! Asta doar pentru reparații

Peste 1,6 milioane lei sunt alocați de Primăria Bistrița, la ultima rectificare bugetară, pentru o serie de lucrări de intervenție la pârtia de schi de pe Dealul Cocoș, din Complexul Wonderland. Această sumă se adaugă celor 180.000 lei alocați de municipalitate în urmă cu trei luni.

 

Municipalitatea bistrițeană alocă încă 1.603.000 lei pentru lucrările de intervenție la pârtia de schi din Complexul Wonderland, în urma alunecării de teren care a avut loc în această primăvară.

În luna iulie, municipalitatea condusă de Ovidiu Crețu a alocat, în regim de urgență, 180.000 lei pentru intervenții la pârtia de schi din Wonderland, mai sus de lacul de acumulare, unde pământul a luat-o la vale. În plus, 5.000 de lei au fost alocați pentru realizarea unei expertize tehnice înainte de lucrările de consolidare (punerea în siguranță a zonei, stoparea degradărilor).

Potrivit notei de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre supus votului în Consiliul Local Bistrița în luna iulie, se menționa că, pe 23 aprilie, „s-a constatat existența unei alunecări de teren în amontele lacului artificial de acumulare a apei pentru producerea zăpezii”.

„S-a făcut constatare la fața locului, s-a văzut o alunecare la 30-40 de metri mai sus de lacul de acumulare. Nu s-a făcut nicio defrișare în zona respectivă. Cauză naturală! Vom face un studiu de fezabilitate care să ne spună ce avem de făcut acolo, urmând ca proiectarea și execuția să fie apoi într-o singură tranșă. Nu este o problemă stabilitatea dealului, Dealul Ghinzii este stabil, este pășune acolo de când lumea, s-a împădurit în ultimii 50 de ani. Am făcut studiu geo, ne-a dat stabilitate. A apărut această curgere aici, este un fenomen natural la care trebuie să găsim rezolvare. Pârtia e în garanție, dar nu și la fenomenul acesta. Dacă făceam studiu geo pe metru pătrat pe 270 de hectare ne-ar fi costat 2-3 milioane, jumătate din investiție. N-am făcut, ne-a costat. Poate o să se mai întâmple în viitor”, s-a justificat primarul în fața consilierilor locali în urmă cu trei luni.

Totalul pentru lucrările de intervenței se ridică așadar la aproximativ 1,8 milioane lei. Conform documentelor emise de municipalitate, 7.000 lei au costat expertiza tehnică și studiul geotehnic, 17.000 lei fazele de proiectare și asistența tehnică proiectant, 1.000 lei – avizele și acordurile, 1.746.000 lei – lucrările de execuție, 9.000 lei – cote legale, iar 8.000 lei – dirigenția de șantier.

Construirea pârtiei de schi din Wonderland a costat 5 milioane de euro. În 2016, pentru aceasta, Primăria Bistrița a alocat în total aproximativ 26 milioane lei (peste 6,5 milioane de euro), din peste 14 milioane lei provin dintr-un credit bancar.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.