Peste 20 de percheziții la persoane și instituții publice prin care s-au intermediat obținerea pe nedrept de pensii de boală și handicap! Trei persoane au fost puse sub control judiciar

Trei persoane din Bistrița-Năsăud au fost reținute și ulterior puse sub control judiciar de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, după ce acestea au intermediat obținerea pe nedrept de pensii de handicap sau pentru incapacitate de muncă. Miercuri, procurorii au efectuat 21 de percheziții domiciliare, inclusiv în două instituții publice din Bistrița.

 

Polițiștii bistriței au pus în aplicare, miercuri, 21 de percheziții, dintre care două la sediile unor instituții publice, două la cabinetele unor medici de specialitate, un mandat la sediul unei persoane juridice și 16 mandate la domiciliile sau reședințele unor persoane fizice, și 45 de mandate de aducere într-un dosar de corupție. Trei persoane au fost puse sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, fiind cercetate pentru infracțiuni de corupție și asimilate acestora.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității efectuează cercetări într-un dosar penal, în baza delegării Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, sub aspectul comiterii unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud se află înregistrat un dosar penal în care se efectuează urmărirea penală față de trei persoane, care prevalându-se de influența pe care o aveau asupra unor medici au intermediat, în schimbul unor sume de bani, obținerea pe nedrept a pensie de handicap sau obținerea pe nedrept a pensiei pentru incapacitate de muncă de mai multe persoane„, a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, procurorul Adrian Briciu.

Potrivit acestuia, până în acest moment, anchetatorii au stabilit faptul că cel puțin 50 de persoane au beneficiat pe nedrept de pensii de handicap sau de incapacitate de muncă, majoritatea fiind din localitățile din zona orașului Năsăud: Rodna, Parva, Telciu, Runcu Salvei, etc.

Până în acest moment am reușit să stabilim un număr de 50 de persoane care au beneficiat pe nedrept de aceste drepturi, existând indicii că numărul acestora este cu mult mai mare.

În cauză se efectuează urmărirea penală pentru stabilirea întregii activități infracționale, respectiv a tuturor persoanelor care au beneficiat în mod fraudulos de drepturile pe care le-am menționat.

Cercetările se efectuează pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență, cumpărare de influență, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals intelectual și uz de fals. Pedeapsa cea mai grea pentru astfel de infracțiuni este de până la 7 ani închisoare„, a explicat  procurorul Adrian Briciu.

Din cercetările efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, începând din anul 2017 și până în prezent, două femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 52 și 60 de ani, ar fi intermediat pentru diferite persoane de pe raza județului obținerea unor acte medicale false, care ar releva situații medicale grave și care ulterior ar fi fost folosite în vederea solicitării și obținerii, pe nedrept, de diferite prestații sociale, în special îndemnizații de handicap.

Cele trei persoane pentru care s-a instituit măsura controlului judiciar nu sunt medici, ele au sprijinit obținerea pensiei sau indemnizației pe nedrept, ele fiind la rândul lor pensionare„, a precizat procurorul Adrian Briciu.

În cauză se anchetează și gradul de participare a trei medici.

Sunt identificați aproximativ trei medici, însă deocamdată cercetările urmează a fi efectuate cu privire la stabilirea gradului de participație la comiterea infracțiunilor, efectuarea unor expertize grafice să vedem dacă acele acte medicale au fost întocmite în fals de către medici sau de alte persoane. În acest moment, actele apar ca fiind întocmite de către medici, dar pentru a se stabili cu certitudine că acei medici au întocmit actele, trebuie efectuate niște expertize„, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate agende personale, documente și înscrisuri medicale, scripte de evidență contabilă și alte categorii de înscrisuri cu valoare probatorie și care pot ajuta la soluționarea cauzei. De asemenea, au fost identificate și ulterior indisponibilizate sume de bani, în scopul acoperirii prejudiciului cauzat, și au fost identificate bunuri mobile și imobile, în vederea aplicării măsurii sechestrului asigurător penal, în perioada imediat următoare.

Cercetările sunt continuate  sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și înșelăciune.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.