Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, ar vrea să existe defibrilatoare automate în spațiile publice

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a lansat ideea de a amplasa în diferite spații publice defibrilatoare automate externe, aparate cu ajutorul cărora spune că viețile persoanelor care suferă un stop cardiac ar putea fi salvate.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, în viitor ar putea fi amplasate defibrilatoare automate în spații publice. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, este cel care a lansat o astfel de idee, explicând că a văzut aparate de acest gen în străinătate și precizând că le consideră extrem de utile.

Am văzut într-un aeroport și de mult timp îmi stătea capul la lucrul acesta. Este vorba despre defibrilatoarele acelea automate pe care le poate folosi orice voluntar. Trebuie să fie în Centrul Cultural Dacia, trebuie să fie în centrul orașului, pe pietonalul Liviu Rebreanu, în zona de Prefectură-Consiliu Județean-Pașapoarte unde oamenii stau la coadă. Sunt eforturi care nu sunt foarte mari. Aparatul se folosește foarte ușor. Dacă îl ai la îndemână și pui mâna pe el imediat, salvezi viața omului. În caz contrar s-ar putea ca atunci când ajunge echipajul medical, acesta să nu mai poată interveni pentru că s-au ratat secundele și minutele necesare. E obligația noastră să punem la dispoziție astfel de aparate” a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, într-o conferință de presă în care conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița a prezentat un raport al activității pe anul 2018.

Moldovan a completat că nu a reușit să se consulte deocamdată cu specialiști în domeniu față de realizarea unei astfel de investiții și de necesitatea ei, dar va face acest lucru în scurt timp.

Conform unor studii întreprinse de Uniunea Europeană, în România, în fiecare an sunt înregistrate circa 50.000 de decese declanşate de stopul cardio-respirator. Folosirea unui defibrilator automat în primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator ar putea crește șansele de supraviețuire.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.