Substanțe periculoase indisponibilizate de polițiștii bistrițeni! Au fost întocmite 19 dosare penale

Polițiștii bistrițeni au deschis 19 dosare penale, în urma unor verificări efectuate la mai mulți agenți economici din Bistrița-Năsăud, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite la regimurile substanțelor periculoase, materiilor explozive, armelor și munițiilor și domeniul vamal. Oamenii legii au descoperit și confiscat substanțe periculoase/deșeuri, arme, dar și petarde.

 

Zilele trecute, au fost efectuate de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciului de Acțiuni Speciale, controale și verificări la agenți economici din mai multe localități din județ, ocazie cu care au fost constatate 19 infracțiuni.

Din totalul acestora, 10 sunt pentru încălcarea legislației privind protecția mediului, 5 la regimul deșeurilor și 4 pentru nerespectarea regimurile substanțelor periculoase, materiilor explozive și armelor.

De asemenea, au fost descoperite și indisponibilizate 1.352 kg și 150 litri substanțe periculoase/deșeuri, o armă neletală din categoria celor supuse regimului autorizării, precum și 10 articole pirotehnice din categoria F2. Tot cu ocazia controalelor efectuate, au fost constatate și aplicate 3 sancțiuni contravenționale conform Ordonanței Guvernului nr. 4/1995, privind fabricarea, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură și silvicultură„, transmite Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarelor penale constituite, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița.

      

Astfel, miercuri, 22 mai, în Viile Tecii, polițiștii au descoperit mai multe plicuri cu produse de protecție a plantelor care aveau termenul de valabilitate expirat, devenind astfel deșeuri periculoase care trebuie eliminate.

Acestea erau păstrate sub tejgheaua de servire, deși agentul economic nu este autorizat să efectueze operațiuni cu acest gen de produse. Cu aceeași ocazie au fost identificate 10 bucăți de articole pirotehnice din categoria F2 deținute fără drept, în condițiile în care societatea nu este autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive„, arată purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Bunurile deținute contrar prevederilor legale au fost ridicate, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea de infracțiuni la protecția mediului, la regimul deșeurilor și la regimul materiilor explozive.

 

Tot cu ocazia controalelor, în comuna Teaca, polițiștii au descoperit într-o hală nesupravegheată și care a aparținut unei ferme zootehnice 4 butoaie cu produse de protecția plantelor care au devenit deșeuri periculoase și care nu au fost eliminate.

Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru infracțiuni la protecția mediului și la regimul deșeurilor.

 

În cadrul acelorași acțiuni, polițiștii au identificat un bărbat de 59 de ani, care deținea, fără să fie autorizat în acest sens, o pușca cu aer comprimat din categoria armelor neletale, supuse regimului autorizării.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că acesta ar fi procurat arma din Spania și ar fi introdus-o ilegal pe teritoriul României„, a precizat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

Începând cu data de 1 aprilie a.c. și până în prezent, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite la regimurile substanțelor periculoase, materiilor explozive, armelor și munițiilor și vamal.

Până la această dată, au fost verificați 31 de agenți economici din Bistrița-Năsăud, fiind constatate 24 de infracțiuni, dintre care 2 infracțiuni de trafic cu produse sau substanțe toxice, 12 conform OUG 195/2005, 6 conform Legii 211/2011 și 4 la alte acte normative. De asemenea, ca urmare a  neregulilor constatate, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 de lei, majoritatea conform OG nr.4/1995.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.