Un castan bătrân din centrul orașului Bistrița, salvat de autoritățile locale (FOTO)

Un castan vechi de peste 100 de ani, situat în Centrul Istoric al municipiului Bistrița a fost salvat de autoritățile locale, care au montat proptele pentru a spijini bătrânul copac. 

În urmă cu aproximativ două săptămâni, mai multe ramuri ale castanului au cedat și s-au rupt, motiv pentru care a fost necesară intervenția pompierilor de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița. Aceștia, după o evaluare în teren, au stabilit că acel castan reprezintă un pericol pentru trecători și s-ar impune tăierea lui, însă, ecologiștii bistrițeni nu au fost de acord cu o astfel de măsură și au făcut o propunere către Primăria Bistrița menită să salveze bătrânul copac.

„Există soluții tehnice: se pun 4 proptele în formă de V și acel copac mai poate trăi liniștit 50 de ani de acum. Dacă acele proptele se pun cum trebuie nu e nicio problemă … A pune drujba e simplu. O țară civilizată știe să-l salveze”, declara la acea vreme ecologistul Marius Bălan, preşedintele Organizaţiei Municipale a Partidului Verde Bistrița-Năsăud.

Efortul ecologiștilor se pare că nu a fost în zadar. Primăria Bistrița a trimis, marți, o echipă în teren, care a montat proptele pe care să se sprijine ramurile castanului. Întreaga activitate a fost supravegheată de administratorul public al orașului, George Avram.

Castanii seculari din Piața Centrală a municipiului Bistrița sunt un simbol al orașului, alături de Biserica Evanghelică.

FOTO: Cornel Ciocan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.