Yukon Arctic Ultra a început. Tibi Ușeriu, la linia de start (FOTO/VIDEO)

Aproximativ 70 de concurenți și-au început călătoria într-o competiție extremă, unde temperaturile înregistrează variații foarte mari și mercurul poate atinge și – 50 de grade Celsius. Printre concurenții care au luat startul la Yukon Arctic Ultra se numără și bistrițeanul Tibi Ușeriu, care și-a propus să alerge 700 de km pentru proiectul Via Transilvanica, așa cum Realitatea de Bistrița a arătat AICI. Concurenții au la dispoziție 13 zile și 13 nopți pentru a ajunge la finalul cursei.

Yukon Arctic Ultra este o cursă de 700 km, cu startul în Whitehorse și linia de finiș în Dawson. Zona în care se desfășoară cursa este apropiată de zona în care Tibi a fost la 6633 Arctic Ultra, atâta doar că este luna februarie, iar temperaturile e posibil să fie mult mai scăzute. În urma cu două săptămâni erau -46 grade, cu o zi înainte de cursă erau -39 grade, iar la start au fost -28 grade (Celsius toate). Variații foarte mari de la o zi la alta” arată reprezentanții Tășuleasa Social pe pagina de Facebook.

 

Yukon Arctic Ultra begins

The Yukon Arctic Ultra started today with applause muffled by mittens, as a small crowd cheered through scarves and balaclavas at Shipyards Park.Competitors headed out in -37c weather beginning their journey along hundreds of kilometres of Yukon wilderness.Philippe Morin met a few competitors

Publicată de CBC Yukon pe Duminică, 3 februarie 2019

”Traseul este integral prin sălbăticie, nu se circulă pe drum deloc, doar le traversează din când în când. Poteca este destul de bine bătătorită deoarece pe aici se circulă cu snow-mobile și cu sănii trase de câini. Dacă bate vântul însă, poteca dispare si apare … distracția. Nimic nou pentru Tibi. O noutate însa va fi prezența lupilor. În fiecare an au fost participanți care au abandonat din acest motiv. Efectiv au cedat psihic după câteva zile în care au fost urmăriți în mod constant de haite de lupi. Nu te atacă (așa se zice …), dar stau la 50-200 metri de tine și așteaptă … zile întregi. Dacă ți se face frică … nu mai dormi, iar dacă nu mai dormi … în final cedezi și abandonezi” mai arată Tășuleasa Social.

De asemenea, potrivit Asociației Tășuleasa Social, este greu pentru fiecare concurent să ajungă la final, mai ales în anii cu temperaturi scăzute. Vestea bună este că Tibi Ușeriu este deja obișnuit cu asemenea temperaturi de la ultramaratonul Arctic 6633, pe care l-a cucerit de trei ori. Totuși, atunci când se ajunge la -50 grade, nu mai pornesc snow-mobilele organizatorilor, așa că situația devine mai delicată în caz de probleme.

”Ne dorim în primul rând ca Tibi sa ajungă sănătos la final. Scopul principal este ca proiectul Via Transilvanica să fie cunoscut, astfel încât, într-o bună zi, să putem alerga acasă la noi 1.000km. Ca în fiecare an, Tibi are nevoie de suportul vostru pentru a ajunge la final. Vor veni zile în care fără voi nu va putea merge mai departe. Dacă vremea ne va permite, vom avea poze și filmări din cursă, precum și câte un telefon de la Tibi, atunci când va putea. Să nu uităm că la temperaturi de -30 -40 grade, telefonul nu mai funcționează, deoarece cedează bateria din el” mai arată Tășuleasa Social.

La edițiile precedente, puțini concurenți au reușit să ajungă la final:

În această competiție, Tibi Ușeriu s-a înscris pentru a susține proiectul Via Transilvanica al Asociației Tășuleasa Social. Via Transilvanica reprezintă un traseu în lungime de aproximativ 1.000 kilometri, care porneşte de la Drobeta Turnu-Severin şi se termină la Mănăstirea Putna, străbătând 10 judeţe. Primii 140 de kilometri din acest drum au fost deja marcaţi anul trecut, pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

FOTO/VIDEO: Facebook – Philippe Morin/CBC, CBC Yukon

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.