Infracționalitate mai mică în Bistrița-Năsăud! În 2018, a scăzut cu peste două procente față de 2017

Infracționalitatea sesizată a scăzut cu peste două procente în județul Bistrița-Năsăud, potrivit Raportului de evaluzare al IPJ Bistrița-Năsăud pe anul 2018. Infracțiunile cu violență se mențin în același trend ca și în 2017, în schimb a crescut numărul furturilor, în special al celor din autoturisme. O scădere semnificativă s-a înregistrat pe linia delictelor silvice, unde tăierile ilegale au scăzut cu aproximativ 50%.

 

 

Anul trecut, în județul Bistrița-Năsăud, infracționalitatea sesizată a înregistrat o scădere cu 2,41% față de anul anterior, se arată în raportul de evaluare a activității IPJ BIstrița-Năsăud pe anul 2018.

Conform raportului, polițiștii bistrițeni au fost sesizați prin plângeri sau denunțuri și s-au sesizat din oficiu cu privire la un număr de 4.222 infracțiuni de natură judiciară, în scădere cu 0,63% față de anul 2017, când s-au înregistrat 4.249 de fapte de acest gen. Din totalul infracțiunilor de natură judiciară sesizate, un procent de 8,43% (356) au fost descoperite în flagrant.

În perioada analizată, numărul infracțiunilor din sfera celor care pot afecta viața, integritatea fizică, psihică și libertatea persoanei, s-au menținut aproximativ la același nivel,  fiind înregistrată o ușoară creștere de 0,37 %, (de la 2.162 la 2.170).

În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, a fost înregistrată o ușoară creștere a infracționalității sesizate cu 0,39%, de la 2.769 la 2.780, aceasta datorându-se, în principal, creșterii numărului infracțiunilor de furt și furt calificat cu 1,68%. Au fost înregistrate scăderi la furturile din societăți comerciale, cu 4 cazuri mai puține față de 2017, la furturile din buzunare mai puține cu 10 cazuri și furturile de auto, cu două infracțiuni mai puține față de anul anterior.

În schimb, infracționalitatea stradală sesizată a înregistrat o creștere cu 18,4%. Conform raportului, la acest capitol a crescut în special numărul infracțiunilor de furt din auto, fiind înregistrate mai multe fapte comise de o singură persoană care a sustras diverse bunuri din 18 autovehicule de tip taxi (autorul a fost prins, arestat și trimis în judecată) și de două grupări infracționale specializate în furtul de combustibil din auto (autorii au fost identificați, iar grupările au fost destructurate).

Anul trecut, polițiștii biroului supravegheri judiciare au implementat 860 de măsuri de supraveghere judiciară. Pentru verificarea respectării obligațiilor impuse persoanelor supravegheate prin măsurile preventive instituite față de acestea, polițiștii biroului au desfășurat 49 de acțiuni și au formulat 50 de sesizări ca urmare a constatării încălcării măsurilor/obligațiilor dispuse de către organele judiciare. Dintre acestea, în trei cazuri măsura controlului judiciar a fost înlocuită cu măsura arestării preventive, în 9 cazuri măsura controlului judiciar a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu și în 9 cazuri măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestării preventive.

În 2018, polițiștii specializați în domeniul arme, explozivi și substanțe periculoase au dispus anularea dreptului de port armă pentru 48 de persoane fizice și au confiscat 66 de arme letale, dintre care 15 arme scoase din circuitul ilegal și 17 arme deținute legal, dar folosite la braconaj. De asemenea, au fost confiscate 140 de trofee de vânat și 10 capcane ce puteau fi folosite la braconaj. În ceea ce privește constatările la infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și măsurile preventive dispuse, Biroul Arme, Explozivi și substanțe Periculoase ocupă locul I la nivel național conform ultimei analize elaborată de direcția de profil din cadrul  I.G.P.R. Tot în anul 2018, polițiștii acestei structuri au confiscat 10,9 tone de deșeuri periculoase.

Prin activitățile desfășurate de polițiștii din Bistrița-Năsăud pe parcursul anului 2018, au scăzut tăierile ilegale, de la 9.793 mc în anul 2017, la 4.015 mc în anul 2018.

De asemenea, cetățenii județului au fost receptivi la Campania de prevenire “6768!Tăierile ilegale te afectează!” și au sesizat prin 112 transporturile suspecte de material lemnos în vederea verificării acestora. Astfel, în anul 2018, ca urmare a neregulilor constatate, polițiștii de combatere a delictelor silvice au ridicat în vederea confiscării 1.539 mc material lemnos și 15 mijloace de transport. De asemenea, au fost constatate și aplicate 348 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 589.000 de lei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.