Zeci de hectare de teren, fântâni, case și un drum județean afectate de ploi în Bistrița-Năsăud

În urma ploilor abundente căzute marți în județul Bistrița-Năsăud, au fost inundate câteva case, zeci de fântâni și aproximativ 20 de podețe, dar și zeci de hectare de teren agricol. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează în permanență situația la nivelul întregului județ.

 

Grupa operativă a inspectoratului și parțial CJCCI rămân activate până mâine dimineață ora 06.00, în urma prelungirii codului portocaliu hidrologic. Monitorizarea cursurilor de apă se face permanent, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Marți dimineață, locuitorii comunei Budacu de Jos au fost avertizați prin sistemul Ro-Alert cu privire la fenomene hidrometeorologice periculoase – depășiri ale cotelor de apărare.

La ora 14.30, în comună 3 case au fost inundate, acoperișul la un bloc de locuințe a fost afectat, iar 8 anexe au fost avariate . Inundate au fost, de asemenea, 16 podețe, 0,9 km de stradă, 8,8 km drum agricol, 80 ha teren arabil și 26 fântâni.

În comuna Cetate, 0,45 ha teren arabil a fost inundat, în timp ce în comuna Măgura Ilvei  DJ 172 D a fost inundat pe aproximativ 250 m.

Intervenția și monitorizarea in teren este asigurată de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență de la nivelul comunelor afectate. De asemenea, echipe de la SGA BN sunt in teren pentru misiuni de monitorizare și măsurători.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează în permanență situația la nivelul întregului județ.

Reamintim că, meteorologii au emis cod portocaliu și cod galben de inundații în Bistrița-Năsăud.

CODUL PORTOCALIU este valabil până miercuri 8 mai, ora 06.00: Scurgeri importante de pe versanți, torenți, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud).

CODUL GALBEN este valabil până miercuri 8 mai, ora 16.00: Ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare din judeţul Bistriţa-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.