Activiștii de mediu bistrițeni, protest în fața Prefecturii: Mediul natural din Bistrița-Năsăud în MOARTE CLINICĂ. Cine își asumă? Și mai ales, cum?

Câțiva activiști de mediu din Bistrița-Năsăud, reprezentanți ai unor asociații de profil, dar și ai Partidului Verde, au protestat miercuri seara în fața Palatului Administrativ din municipiul Bistrița, după ce cu două zile înainte nu au reușit să obțină o audiență la ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, prezentă la Bistrița. 

 

Activiștii de mediu din Bistrița-Năsăud trag un semnal de alarmă și spun  că statisticile și rapoartele de mediu naționale și europene cu privire la situația în care se află mediul natural și biodiversitatea din România în general și din Bistrița-Năsăud în particular, sunt alarmante.

Poluarea și distrugerea fără precedent a resurselor de apă și a habitatelor aferente, începând cu zonele montane, a adus bistrițenii în ultimii treizeci de ani la disperare. Contaminarea izvoarelor (inclusiv a celor de ape minerale), deversările de substanțe chimice și ape menajere netratate în râurile și lacurile noastre, exploatarea sălbatică a resurselor minerale din albiile minore și majore pe toate cursurile de ape publice indiferent dacă sunt în zone protejate de lege, distrugerea iremediabilă a râurilor și a faunei/ihtiofaunei locale de către microhidrocentrale (MHC) prin devierea, blocarea și introducerea râurilor pe țevi, regularizările nejustificate a râurilor și transformarea acestora în canale de scurgere periculoase pentru comunitățile locale, sunt doar câteva dintre crimele de mediu semnalate permanent„, transmit activiștii.

Potrivit acestora, defrișările și furturile de lemn din păduri au un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor, care ajung în număr tot mai mare la spitalele de oncologie, asta deși Bistrița-Năsăud a dat doi miniștri ai Apelor și Pădurilor.

Dispariția unor suprafețe impresionante de pădure, nu doar din pădurile private ci și din cele ale statului, fie ele parcuri naționale sau sit-uri Natura 2000, prin defrișări nemiloase și furturi care au depășit chiar și previziunile mafiei lemnului au oripilat nu doar bistrițenii, ci o lume întreagă. Cu doi miniștrii ai apelor și pădurilor din Bistrița-Năsăud, pădurile noastre dispar iar speranța noastră și a familiilor noastre la o viață mai bună și mai sănătoasă ia drumul spitalelor de oncologie.

Zonele rurale și urbane ale județului se prezintă execrabil din punct de vedere a mediului și a calității vieții locuitorilor lor. Promovând o politică distructivă de deșertificare a spațiilor publice, de sluțire și kitschizare a moștenirilor valoroase de mediu lăsate de predecesorii noștri, de izolare a cetățeanului între patru pereți, copleșit de griji și boli cei care apasă butoanele puterii ne condamnă la dispariție„, precizează activiștii de mediu.

Aceștia subliniază faptul că autoritățile statului mint, dezinformează și au o atitudine iresponsabile față de problemele reale de mediu, și se întreabă totodată dacă cineva își asumă responsabilitatea.

Cu minciuna, dezinformarea și incompetența la rang de artă, cu o atitudine iresponsabilă față de problemele reale de mediu ale locuitorilor acestui județ o bună parte dintre politicienii și oficialii momentului ne transmit disprețul lor din jilțurile în care s-au înșurubat.

Rămâne totuși o întrebare dureroasă: Cine își asumă responsabilitatea?

Cine își asumă distrugerea și haosul din viața noastră? Cine își asumă moartea din spitalele de oncologie? Cine își asumă riscurile la care vor fi supuse generațiile viitoare? Cine își asumă lipsa de viziune și autosuficiența? Și mai ales, cum?„, conchid reprezentanții Partidului Verde Bistrița-Năsăud, ai Coaliției pentru Biodiversitate – Grup de Inițiativă Locală și cei ai Asociației Bistrița Civică.

Duminică, activiștii de mediu bistrițeni au intenționat să protesteze în fața hotelului Metropolis din municipiul Bistrița, în timp ce se derula reuniunea informală a atașaților de mediu din UE. Au fost păcăliți însă de un consilier al ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, cu promisiunea că vor fi primiți în audiență de înaltul oficial al Guvernului, a doua zi.

O oră și jumătate în cea de-a doua zi a reuniunii atașaților de mediu din UE am reușit să mergem la Metropolis. Am stat de vorbă cu consilierul principal al doamnei ministru a Mediului, domnul Răzvan Alecu, care ne-a promis că, dacă nu facem mare vâlvă și gălăgie – noi am mers cu două volume unul cu probleme urbane de mediu, al meu, și altul cu lacul Colibița scris de Cristian Țetcu – ne va înlesni o întâlnire cu doamna ministru Grațiela Gavrilescu, dar luni când urma să ne întâlnim cu doamna ministru, acest tânăr consilier nu a mai răspuns nici la telefon, nici la mesajele pe care i le-am trimis„, a declarat recent președintele Partidului Verde Bistrița, Marius Bălan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.