Unul din cei patru polițiști bistrițeni acuzați de luare de mită în 2017 a primit sentința, după ce a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. Este vorba de agentul de poliție Greab Dorel, care, cu câteva zile înainte de Crăciun, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Pe 20 decembrie magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au pronunțat sentința în dosarul în care a fost trimis în judecată agentul de poliție Dorel Greab, din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, acuzat de luare de mită, după ce acesta a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a faptelor. Dorel Greab a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 4 ani, perioadă în care acesta nu are voie să părăsească teritoriul României fără acordul instanței. Totodată, instanța a dispus confiscarea sumelor de 1.525 lei şi 25 Euro, dar și plata cheltuielilor de judecată în valoare de 2.100 lei.
„În baza art. 485 alin.2 lit.a C.p.p. admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Parchetul de pe lângă Tribunalul B-N şi inculpatul G.D. cercetat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 7 alin.1 lit.c din Legea nr. 7872000 rep. cu aplic. art. 35 alin.1 C.p. (25 acte materiale) şi art. 480 alin.4 C.p.p., obiect al cauzei penale nr. 962/P/2018.
Condamnă pe inculpatul G.D. pentru comiterea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 7 alin.1 lit.c din Legea nr. 78/2000 rep. cu aplic. art. 35 alin.1 C.p. (25 acte materiale) şi art. 480 alin.4 C.p.p. la pedeapsa principală de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b,g C.p.( aceasta din urmă vizând interdicţia de a exercita sau îndeplini funcţia de care s-a folosit la comiterea infracţiunii şi anume agent de poliţie în cadrul IPJ B-N – Serviciul Rutier) pe o durată de 3 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti.
Face aplic. art. 65 alin.1 C.p. rap. la art. 66 alin.1 lit.a,b,g C.p. (aceasta din urmă vizând interdicţia de a exercita sau îndeplini funcţia de care s-a folosit la comiterea infracţiunii şi anume agent de poliţie în cadrul IPJ B-N – Serviciul Rutier). Conform art. 91 alin.1 C.p. dispune suspendarea condiţionată sub supraveghere a pedepsei principale de 3 ani închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.
În baza art. 93 alin. 1 C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune B-N, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. 2 C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere impune inculpatului să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. În baza art. 93 alin. 3 C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Bistriţa ori în cadrul Protopopiatului Ortodox Român Bistriţa pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în condiţiile stabilite de Serviciul de Probaţiune B-N.
În baza art. 91 alin. 4 C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. referitoare la revocarea suspendării condiţionate sub supraveghere în cazul nerespectării cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor care i-au fost impuse ori în cazul comiterii unei noi infracţiuni pe durata termenului de supraveghere. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii de 24 de ore din data de 28-29.08.2017 şi durata arestării preventive din perioada 30.08.2017-06.09.2017.
În temeiul art. 289 alin.5 rap. la art. 112 alin.1 lit.e C.p. confiscă de la inculpat suma de 1.525 lei şi 25 Euro. Menţine măsura sechestrului asigurator instituit asupra sumelor de 50 Euro (consemnată la CEC Bank Sucursala Bistriţa conform recipisei de consemnare nr.204714187/1/06.07.2018) şi 61 lei (consemnată la CEC Bank Sucursala Bistriţa conform recipisei de consemnare nr.204714175/1/06.07.2018), prin Ordonanţa procurorului din data de 13.06.2018, în vederea acoperirii cheltuielilor judiciare. În baza art. 274 C.p.p. obligă pe inculpat la plata sumei de 2.100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 20.12.2018„, este sentința pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Odată cu polițistul Dorel Greab au fost acuzați de luare de mită alți trei agenți de poliție: Sorin Gheorghe Ivan, Dan Grigore Huciu și Mihai Mîndrean.
Dorel Greab și Sorin Gheorghe Ivan au fost prinși în flagrant de ofițerii Direcției Generale Anticorupție Bistrița-Năsăud în timp ce primeau mită de la un investigator sub acoperire suma de 150 lei, pentru a nu întocmi proces verbal de constatare a unei contravenții rutiere.
Cei patru polițiști au fost reținuți pentru 24 de ore și propuși pentru arestare preventivă. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis propunerea procurorilor, însă magistrații Curții de Apel Cluj au decis că nu există probe suficiente ca agenții de poliție să stea după gratii 30 de zile și nici nu reprezintă un pericol social.
Dorel Grean este singurul care a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii, în cazul celorlalți trei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud continuând ancheta.