Circa 2.400 de bistrițeni și-au găsit un loc de muncă, în primele cinci luni ale anului! Cei mai mulți provin din mediul rural

Aproximativ 2.400 de persoane din Bistrița-Năsăud și-au găsit un loc de muncă în primele cinci luni ale anului, informează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud. Aproape jumătate din numărul total al celor care și-au găsit un loc de muncă în acest interval sunt persoane greu ocupabile. De asemenea, mai bine de jumătate sunt persoane cu vârste de peste 45 de ani.

 

În primele 5 luni ale anului 2019, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Bistriţa – Năsăud au fost încadrate în muncă 2.365  persoane, dintre care 1.046 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 928 au peste 45 de ani, 504 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 452 au între 25 și 35 de ani, iar 481 sunt tineri sub 25 de ani (481 tineri NEET).

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 823 provin din mediul urban, iar 1542 persoane sunt din mediul rural.

Potrivit AJOFM Bistrița-Năsăud, din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii gimnaziale (782), urmate de cele cu studii liceale+postliceale (753). Numărul celor cu studii profesionale este de 516, cei cu studii primare sunt în număr de 205, iar cei cu studii superioare sunt în număr de 107.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul instituției bistrițene, 1.277 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Astfel, în primele 5 luni ale anului 2019, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 3.591 persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.