Cristina Iurișniți l-a interpelat pe ministrul Muncii, Marius Budăi, cu privire la situația copiilor cu autism în unităţile de învăţământ

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a adresat o interpelare ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Constantin Budăi, cu privire la o serie de neclarități legate de meseria de „facilitator școlar”, care nu este prevăzută în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), însă cu toate astea se face vorbire despre aceasta într-un ordin emis de acest minister în 2016.

 

După ce i s-au semnalat de către reprezentanții Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, o serie de neclarități care reies dintr-un ordin al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, emis în anul 2016, deputatul Cristina Iurișniți a adresat o interpelare ministrului de resort, Marius Constantin Budăi. Deși din cuprinsul Ordinului reiese aptul că măsura se referă la copiii cu dizabilități și cerințe educative speciale integrați în învățământul de masă, au existat situații în care li s-a cerut părinților elevilor încadrați în învățământul special să trimită la școală un facilitator școlar.

Am adresat domnului Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, o interpelare cu referire la aplicarea Ordinului Ministerului Muncii și Justiției Sociale Nr. 1985/1305/5805/din 4 octombrie 2016. Reprezentanții Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist mi-au semnalat o serie de neclarități ce reies din conținutul acestui act normativ. 

La articolul 63, respectiv 64 se prevede în mod explicit prezența facilitatorilor școlari la clasă alături de copilul cu cerințe educative speciale și/sau dizabilități. Ca urmare a acestui fapt au existat mai multe situații în care li se cerea părinților elevilor încadrați în învățământul special să trimită la școală un facilitator școlar, cu toate că din cuprinsul Ordinului în cauză, reiese faptul că măsura se referă la copiii cu dizabilități și cerințe educative speciale integrați în învățământul de masă„, spune Cristina Iurișniți.

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud mai arată în textul interpelării faptul că meseria de „facilitator școlar” nu este identificată în COR, astfel că persoanele care îi însoțesc pe copiii cu dizabilități în mediul educațional nu pot fi angajați cu forme legale.

Totodată, meseria de «facilitator școlar» nu este identificată în COR, iar cei care însoțesc astfel copiii în mediul educațional nu pot fi formați și angajați legal, în afara situației în care facilitatorul este unul și aceeași persoană cu asistentul personal al copilului.

Având în vedere cele semnalate mai sus, vă rog să-mi comunicați dacă școlile speciale au dreptul să pretindă însoțitori școlari pentru copiii cu nevoi speciale, dată fiind normarea diferențiată față de învățământul de masă. De asemenea, vă solicit respectuos să luați măsurile ce se impun pentru amendarea ordinului pentru a preveni traumatizarea unor părinți și așa greu încercați, precum și condiționarea școlarizării copiilor cu cerințe educative speciale„, a transmis Cristina Iurișniți, ministrului Marius Constantin Budăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.