FOTO/VIDEO: O stație de asfaltare a scos peste 100 de năsăudeni în stradă! Autoritățile se spală pe mâini

Peste 100 de oameni au protestat, joi, din cauza stației de asfaltare care funcționează în incinta punctului de lucru al firmei Frasinul din orașul Năsăud. Oamenii sunt disperați fiindcă, deși au sesizat autoritățile, nu sunt luați deloc în seamă. 

 

Disperarea i-a scos în stradă pe mai bine de 100 de cetățeni din orașul Năsăud, care nu vor în vecinătatea lor, dar nici pe raza orașului o stație de preparare a mixturilor asfaltice. Conform Gazeta de Bistrița, oamenii care locuiesc în imediata apropiere a punctului de lucru ce aparține SC Frasinul SRL au aflat întâmplător, la începutul lunii iunie, de intenția omului de afaceri Traian Larionesi, de a construi o stație de preparare a mixturilor asfaltice lângă locuințele lor, când acesta a probat instalația care a eliberat un fum negru și înecăcios. Punctul de lucru al firmei lui Larionesi nu este chiar la vedere, fiind situat undeva în spatele firmei de mase plastice Somplast, spre stația de pretransfer a deșeurilor. Activitatea inițială derulată acolo a fost cea de debitare a materialului lemnos, însă nu demult Larionesi a pus pe picioare și o stație de betoane.

Mergând pe fir, năsăudenii au aflat că Traian Larionesi depusese, cu circa două săptămâni înainte, o solicitare pentru obținerea acordului de mediu, la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN).

Degeaba au depus sesizări atât la Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, oamenii nu au primit niciun răspuns favorabil și s-a mers înainte cu autorizarea, mai notează Gazeta de Bistrița.

Joi, peste 100 de năsăudeni au ieșit în stradă și au protestat. Oamenii își doresc ca stația de preparare a mixturilor asfaltice să dispară din oraș.

De când a început să funcționeze stația de preparare a mixturilor asfaltice, oamenii susțin că praful a cuprins întreaga zonă, iar mirosul și zgomotul sunt insuportabile. În plus, parte dintre locuitorii din imediata vecinătate susțin că au început să aibă probleme respiratorii, inclusiv copiii. De asemenea, un alt năsăudean care locuiește în aceeași zonă susține că din cauza prafului poluator i-ar fi murit 400 de kilograme de păstrăv, pe care îi creștea în apropiere, paguba fiind apreciată la peste 12.000 de lei.

 

Administrația locală pasează vina în curtea Agenției pentru Protecția mediului și Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, care au eliberat avizele necesare pentru ca firma lui Traian Larionesi să obțină avizul de construire.

Mircea Romocea, primarul orașului Năsăud (sursă foto: Gazeta de Bistrița)

Am avut o întreagă corespondență cu cei de la Sănătate Publică. Personal, am fost de două ori și am avut discuții cu doamna director Andrițoiu, am luat legătura cu cei de la Agenția de Mediu. Noi ca autoritate publică am solicitat un certificat de urbanism, autorizația de mediu și respectiv avizul de la direcția de sănătate publică. În momentul în care aceste două piese au ajuns la administrația publică locală năsăudeană, noi am fost obligați să eliberăm autorizația de construire, altfel agentul economic, din informațiile pe care le-am avut, avea intenția de a acționa în instanță autoritatea locală și de a ne cere daune financiare, pentru că ceea ce s-a solicitat pentru eliberarea autorizației de construire, el a prezentat. 

Având în vedere că aceea este o zonă industrială, iar zona adiacentă este zonă mixtă, sigur că datoria primarului este de a proteja cetățenii, dar pe de altă parte am fost puși între ciocan și nicovală, fiind obligați să eliberăm autorizația de construire. Din acest moment, dacă gradul de poluare este unul mare, atunci locuitorii din zonă, eu am avut repetat discuții cu domniile lor, vor depune o petiție la Garda de Mediu, la Agenția de Mediu, la Direcția de Sănătate Publică, instituții care vor monitoriza gradul de poluare. Noi nu am avut ce face și am eliberat autorizația de construire. Autorizația de funcționare a fost eliberată de Agenția pentru Protecția mediului„, a explicat primarul orașului Năsăud, Mircea Romocea.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Acum se paseaza vina de la unul la altul cei care au eliberat autorizatia de ampladare au fost cei de la Primaria Nadaud in data de 11 mai 2018 am inteles ca au i ntervenit si la Concordia pt a marii debitul de gaz pt ca cei de la Frasinul SRL sa piata lucra in conditi bune iar noi locuitorii sa murim intoxicati.Mirosul se extinde in tot orasul nu numai in partea de jos .Cel mai mult se simte dupa amiaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.