La Bistrița, Ferdinand și Maria salută din nou România! Un drum regal de acum 100 de ani

Istorie, cultură și amintiri de acum 100 de ani, vor putea fi văzute, cunoscute și simțite, peste câteva zile în Bistrița, cu ocazia rememorării vizitei regelui Ferdinand și a reginei Maria, în zona Transilvaniei, petrecută în luna mai a anului 1919.

 

 

La Palatul Culturii din Bistrița, va avea loc, joi 6 iunie, evenimentul “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, care invită și încurajează publicul să pornească pe urmele regale ca să străbată un secol de istorie.

Proiectul Saecularia.ro propune celor interesați vizionarea unui film documentar despre turneul regelui Ferdinand și reginei Maria în Transilvania în primăvara anului 1919. Filmarea originală a ceremoniilor din primăvara anului 1919 s-a pierdut, însă în cadrul proiectului Saecularia.ro s-a reușit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera și succesiunea evenimentelor.

Proclamarea unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 nu a constituit o încheiere a unui moment istoric – ci un început, iar turneul regal din Transilvania s-a înscris în procesul practic de unificare a provinciilor românești. Regina Maria a vrut să treacă munții în Transilvania încă din toamna anului 1916, chiar în timp ce se duceau luptele de aici – însă a trebuit să abandoneze această idee pentru aproape trei ani, până în primăvara anului 1919„, transmite George Damian, istoric, inițiator al proiectului.

 Programul cuprinde o expoziție de fotografii în aer liber, o proiecție de film documentar în baza imaginilor de arhivă și lansarea unui mini-album fotografic. Vernisajul are loc joi 6 iunie, în Filigoria de lângă Palatul Culturii și va începe la ora 18. Filmul va fi proiectat după vernisaj, începând cu orele 18:30 la Palatul Culturii din Bistrița.

Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa, reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii. În afară de Franța, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia și Macedonia din 1918 și pe cele din Transilvania din 1919.

Evenimentul va avea loc și în alte orașe din România: 7 iunie Cluj, 10 iunie Alba Iulia, 11 iunie Sibiu.

Suveranii au fost întâmpinați cu un real entuziasm și cifrele de zeci și sute de mii de participanți la evenimentele din primăvara anului 1919 sunt reale. Regina Maria a încercat să se identifice cu româncele îmbrăcate în costume populare: pe tot parcursul turneului a îmbrăcat o haină bucovineană roșie, peste o ie și o fustă românească. În același timp a existat o parte a turneului dedicată minorităților naționale: peste tot au fost organizate întâlniri cu reprezentanți ai maghiarilor și sașilor în încercarea de stabilire a unei comunicări directe, principalul mesaj fiind cel de respectare a drepturilor minorităților naționale”, mai spune George Damian despre motivația care a stat la baza inițierii acestei caravane.

Toate activitățile programate au intrare liberă. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe saecularia.ro/ sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/saecularia.ro/.

 Saecularia – Centenar România este un proiect al Asociației Centrul de Studii pentru Resurse Românești prin care se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național. “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este un proiect realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale și cu sprijinul Transgaz și Țuca Zbârcea & Asociații.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.