Ploile abundente au făcut ravagii în Bistrița-Năsăud! Zeci de gospodării, terenuri agricole și fântâni din patru localități, afectate

Patru localități din județul Bistrița-Năsăud au fost afectate ca urmare a manifestării fenomenelor meterologice periculoase determinate de ploile abundente. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud s-au produs creșteri rapide ale cotelor cu depășirea pragurilor de inundație și de pericol, astfel că 30 de locuințe, 14 gospodării și anexe, 79 curți/grădini, 55 ha teren arabil, 43 de fântâni, 15 podețe și două curți ale unor unități școlare din municipiul Bistrița, Budacu de Jos, Jelna și Buduș au fost afectate.

 

În urma centralizării rapoartelor operative de la nivelul comunităților locale din județul Bistrița-Năsăud, bilanțul urmărilor fenomenelor meteo în cele patru localități amintite mai sus au fost afectate/avariate 30 de locuințe, 14 gospodării și anexe, 79 curți/grădini, 55 ha teren arabil, 43 de fântâni, 15 podețe, dar și curtea Școlii Generale și a Grădiniței din Budacu de Jos. De asemenea, doi copaci au fost doborâți pe raza municipiului Bistrița, iar DJ 172 G și DJ 173 C pe raza localității Budacu de Jos au fost afectate pe distanțe de cca. 500 m.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud a alocat, pentru fiecare situație de urgență punctuală semnală prin numărul unic de urgență 112, dar și în urma monitorizării din teren a Grupei Operative a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud, resursele necesare sprijinirii populației afectate și degajării căilor de acces blocate parțial de aluviuni”, transmite ISU Bistrița-Năsăud într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, mai bine de 10 ore, începând cu ora 17.00 din după masa zilei de sambătă, 30 iunie a.c., efective ale pompierilor militari și voluntari, cu mijloace tehnice specifice au intervenit operativ pentru evacuarea apei din zonele afectate.

Militarii Deteșamentului de Pompieri Bistrița au avut nouă misiuni de durată, în diferite puncte din municipiul Bistrița, unitar sau în cooperare cu efective ale pompierilor voluntari din cadrul SVSU Bistrița. Aceștia din urmă au intervenit pentru evacuarea apei și aluviunilor de pe străzi, respectiv pentru evacuarea apei din beciurile afectate cu 14 voluntari, 3 autospeciale și 3 motopompe din dotare.

În comuna Budacu de Jos a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență care a intervenit pentru evacuarea apei și aluviunilor de pe DJ 172 G și DJ 173 C, respectiv pentru evacuarea apei din casele, beciurile și curțile afectate cu un buldoexcavator și 2 motopompe din dotare„, mai precizează ISU Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.