În ultimele 24 de ore, 80 de utilaje de deszăpezire au intervenit pe drumurile naționale și județene din Bistrița-Năsăud, împrăștiind peste 800 de tone de material antiderapant. Cu toate acestea, în unele zone au fost înregistrate probleme în trafic, însă, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud precizează că nu au fost înregistrate defecțiuni la rețelele de alimentare cu energie electrică, respectiv gaz metan. Prefectul județului a cerut, de urgență, suplimentarea stocurilor de material antiderapant. 

În acest sfârșit de săptămână, în Bistrița-Năsăud a nins abundent, în acest context fiind suplimentat numărul echipajelor care au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere. Pe DN 17 (unde au fost înregistrate și probleme, așa cum Realitatea de Bistrița arăta AICI), pentru evitarea blocajelor în trafic, polițiștii Serviciului Rutier și cei ai Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au efectuat verificări pentru depistarea șoferilor care nu aveau dotate autovehiculele corespunzător, cu anvelope de iarnă și dispozitive antiderapante.

”Cu ocazia activităților desfășurate, în perioada 19-20 ianuarie, au fost constatate și aplicate aproape 300 de sancțiuni contravenționale, majoritatea conform OUG 195/2002 – privind circulația pe drumurile publice, în valoare totală de peste 60.000 de lei. Totodată, față de 21 conducători auto a fost luată măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare” arată Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

După acest final de săptămână cu ninsori abundente, luni dimineața, prefectul județului, Ovidiu Victor Frenț, a solicitat, de urgență, suplimentarea stocurilor de material antiderapant. ”În acest moment, stocurile de materiale antiderapante de care dispune Secția Drumuri Naționale Bistrița sunt: sare – 170,20 tone, nisip – 17,58 tone, clorură de calciu – 11 tone, iar prefectul județului a cerut, de urgență, să fie făcută suplimentarea stocurilor, cu cât material antiderapant este nevoie pentru ca pe drumurile din județ să se poată circula în condiții cât mai bune, având în vedere starea vremii” informează Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud.

La această oră continuă să ningă, nu sunt probleme deosebite, dar se circulă în condiții de iarnă, în special în zonele de munte.

Potrivit meteorologilor, în perioada 21 – 22 ianuarie, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros și pe arii relativ extinse, îndeosebi în cursul noptii, va ninge. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 si 2 grade, iar cele minime între -6 si -3 grade.

Pe DN 15A, DN 17C, DN17D vântul suflă cu o intensitate de 10-15 km/h, iar pe DN17 , rafalele de vânt ajung până la 10-20 km/h.

RECOMANDĂRI PENTRU ȘOFERI

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență recomandă șoferilor să își planifice din timp călătoriile, să se intereseze de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgă şi să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante! Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!” vă mai recomandă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Starea drumurilor din județ este monitorizată în permanență de CJSU B-N.

ACTUALIZARE 

În jurul orei 14:00, în județul Bistrița-Năsăud au intrat circa 300 de tone de sare, anunță reprezentanții Instituției Prefectului.

“Felicit drumarii din Secția Drumuri Naționale Bistrița pentru promptitudine și pentru determinarea cu care au acționat cu utilaje și material antiderapant pe drumurile naționale din județ pentru a menține deschise circulației drumurile și a limita problemele ce pot să apară în trafic din cauza condițiilor meteo foarte dificile din această perioadă! Apreciez, de asemenea, efortul colegilor care administrează drumurile de interes județean și local pentru a le menține viabilitatea în condițiile de iarnă grea din ultimele săptămâni” a declarat prefectul Ovidiu Victor Frenţ.

• Totuși, să ne bucurăm de ?????????? ??????. În plus, avem încă o ????? ????, tocmai au intrat în județ ~300 de tone de sare! •“Felicit drumarii din Secția Drumuri Naționale Bistrița pentru promptitudine și pentru determinarea cu care au acționat cu utilaje și material antiderapant pe drumurile naționale din județ pentru a menține deschise circulației drumurile și a limita problemele ce pot să apară în trafic din cauza condițiilor meteo foarte dificile din această perioadă! Apreciez de asemenea efortul colegilor care administrează drumurile de interes județean și local pentru a le menține viabilitatea în condițiile de iarnă grea din ultimele săptămâni.”- prefectul Ovidiu Victor Frenţ? DN17C

Publicată de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud pe Luni, 21 ianuarie 2019