Un bistrițean a reușit performanța de a escalada cel mai înalt multe din Iran și din Orientul Apropiat și totodată considerat ca cel mai înalt vulcan din Asia. Este vorba despre profesorul  Ioan Bâca, şef de lucrări la Facultatea de Geografia Turismului de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, care a ajuns pe Vârful Damavand (5.610m).

Profesorul universitar bistrițean a făcut parte dintr-o echipă care a dorit să celebreze astfel cei 100 de ani de la înfiinţarea statului român.

Profesorul universitar Ioan Bâca nu este la prima expediție de acest fel. Anul trecut în luna august, sub patronajul Facultății de Geografie a Universității „Babeș-Bolyai”, bistrițeanul a organizat și condus o expediție științifică în masivul Mont Blanc din Alpii francezi, regiunea Rhone-Alps, districul Haute-Savoie, comunele Chamonix-Saint Gervais. Ioan Bâca alături de colegii săi de expediție au reușit să cucerească Vârful Mot Blanc (4810 m), cel mai înalt din Munții Alpi, după 4 ore și jumătate de luptă cu ceața și vântul năpraznic, pe traseul regal: Gouter-Vallot-Les Bosses-Mont Blanc. Înainte cu două săptămâni de a ataca Mont Blanc, Ioan Bâca a reușit să cucerească Elbrus, care are o altitudine de 5.642 metri, fiind cel mai înalt din Caucaz, și cel mai înalt din Europa.

Muntele Damavand, ultimul escaladat de profesorul universitar bistrițean, este cel mai inalt vulcan al Asiei, fiind parte din Circuitul Seven Volcanoes Damavand (Kuh-e Damavand). Totodată, este cel mai înalt munte din  Orientul Mijlociu si este situat în provincia Mazandaran, în apropiere de coasta de sud a Mării Caspice, aproximativ 80 de km de capitala Teheran în munţi Elborz.

Ultimii pași spre vf. Damavand (5610 m), cel mai mare vulcan din Asia și cel mai mare munte din Iran (Munții Alborz). Mulțumesc pentru suport: Codrin Someșan (Techno Energy Bistrița), Dan Macarie (West Car Bistrița), Adrian Mircea Dura (Ady Dura Servprodcom Bistrița), Morar Alin Ciprian (MAC GSM Bistrița), Claudiu Ionaș (Rodna) și senator Nelu Simionca din Bistrița. Altitude Expedition Team Damavand Iran 2018: Ovidiu Popescu, Bogdan Musteață, Adrian Tânjală și Ioan Bâca (Proiect România 100).

Publicată de Ioan Bâca pe Sâmbătă, 21 Iulie 2018

Damavand este un vulcan inactiv si  joacă un rol important în spiritualitatea iraniană legat de legenda patriotică despre arcaşii Arashi, lupta si rezistenta iranienilor.
În zona vârfului sunt cratere secundare cu emanații de sulf spectaculoase, iar craterul principal, acoperit tot timpul anului cu zapadă, are circumferința de 450 m.

 

Expediția și-a propus studierea fenomenelor vulcanice, efectuarea unor observații asupra climatului și vegetației, comportamentului organismului uman la altitudini mari, activităților tradiționale și turistice din zonă, și performanța sportivă, respectiv ascensiunea pe vârf.

 

sursa foto/video: Facebook Ioan Bâca