Protest al credincioșilor greco-catolici la Milaș: STOP furtului de conștiințe!

Protest al credincioșilor greco-catolici la Milaș, localitatea din județul Bistrița-Năsăud unde s-a născut cardinalul Iuliu Hossu, cel care, pe 1 Decembrie 1918, a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României! Prezenți la dezvelirea bustului cardinalului Hossu, credincioșii greco-catolici s-au arătat nemulțumiți de aducerea la eveniment a lui IPS Andrei Andreicuț, întrucât se legitimează astfel „furtul de identitate și minciuna”.

 

Dezvelirea bustului cardinalului Iuliu Hossu a avut loc, marți, în parcul din comuna bistrițeană Milaș. La eveniment au participat oficialități locale și județene, dar și înalte fețe bisericești, printre acestea numărându-se și IPJ Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, dar și PS Florentin Crihălmeanu – Episcopul eparhial de Cluj-Gherla al Bisericii Greco-Catolice.

Un grup de credicioși greco-catolici s-au declarat nemulțumiți de faptul că sfințirea bustului a avut loc în prezența lui IPS Andrei Andreicuț, „sub oblăduirea politicienilor zilei și a clubului Rotary”, considerând că „aceasta ar fi o a doua ucidere a episcopului martir și o denigrare flagrantă a Bisericii Române Unite, promovând minciuna și falsitatea. Solicităm ca acest bust să fie sfințit de un ierarh greco-catolic și să fie specificat pe inscripție: Iuliu Hossu, episcop greco-catolic martirizat în regimul comunist pentru credință și neam„.

 

sursa foto: Facebook Mia Hodiș

„Stop minciunii!”, „Andreicuț, nu uita, Hossu nu e treaba ta!”, „STOP furtului de conștiințe” sau „Sfințirea bustului lui Coșbuc?!”, „Iuliu Hossu a fost și va rămâne greco-catolic” sunt doar câteva dintre mesajele pe care credincioșii greco-catolici le-au afișat în parcul comunei Milaș.

De altfel, credicioșii greco-catolici au semnat și o petiție online intitulată „Apel la unitate în adevăr”, în care este semnalat planul „tendențios de dezinformare și manipulare, prin falsificarea voită a istoriei recente, într-o acțiune ostilă constantă îndreptată împotriva statutului și imaginii Bisericii Române Unite„.

În noiembrie anul trecut, a fost difuzat de Trinitas TV un film plin de neadevăruri grave prin care se afirma că greco-catolicii au trecut «de bună voie» la ortodoxie, când, de fapt, toți cei ce au trăit acele vremuri au mărturisit că trecerea s-a făcut forțat: prin intimidarea credincioșilor și a preoților, prin șantaj și amenințări (listele se semnau în prezența milițianului și a cadrelor de partid), prin trimiterea în închisoare a recalcitranților. Mai mult decât atât, teologul Radu Preda, de la nivelul funcției de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc găsea chiar «justificări» recent, în câteva fraze trimise revistei Dilema veche, pentru crimele comunismului, printre care și desființarea Bisericii Greco-Catolice, afirmând că totul a fost «o pedagogie a lui Dumnezeu»„, au scris semnatarii petiției.

Potrivit acestora, șirul manipulărilor și al manevrelor tendențioase de imagine a continuat neîntrerupt și în cursul acestui an.

Pe calendarul oficial al episcopiei ortodoxe de Maramureș 2018 apar preotul greco-catolic Vasile Lucaciu și alți preoți uniți fără să li se precizeze confesiunea, se resfințesc biserici și catedrale foste greco-catolice, se țin conferințe, atât la nivel de protopopiate, cât și în parohiile ortodoxe despre personalități greco-catolice fără a se menționa confesiunea acestora„, se menționează în document.

De asemenea, semnatarii petiției le reproșează oficialităților din Bistrița-Năsăud faptul că George Coșbuc a fost omagiat în satul natal exclusiv de ierarhul și preoții ortodocși, iar preotului greco-catolic nici măcar nu i s-a răspuns la telefon, atunci când a dorit să participe.

Ca să orchestrezi constant asemenea atitudini în public, trebuie să ai în spate un plan bine pus la punct, diseminat în mod organizat și concomitent la toate nivelele societății românești și de la toate forurile posibile, implicând într-o amplă acțiune de lobby, prin diverse metode (mai mult sau mai puțin ortodoxe) intelectuali sau politicieni ai momentului.

În prezent, se încearcă din nou «convertirea» cardinalului Iuliu Hossu la ortodoxie. Trebuie reafirmat un lucru clar: noi suntem ortodocși în comuniune cu Episcopul Romei, care stă pe scaunul lui Petru, așezat de Isus cap al UNICEI Biserici întemeiată pe pământ pentru mântuirea oamenilor. Reamintim cuvintele unui alt martir român – fericitului Vladimir Ghika: «m-am făcut catolic ca să fiu mai bun ortodox». Dacă pe IPS Dr. Iuliu Hossu nu au reușit să îl treacă la BOR nici oferindu-i scaunul de mitropolit al Moldovei, nu credem că vor reuși să îl convingă nici acum…„, se mai menționează în documentul citat.

Textul petiției, care a fost redactată pe 5 septembrie 2018, „la o sută de ani de la citirea Declarației de Unire a Transilvaniei cu România de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu” de Teresia Tătaru-Bolchiș, Matei Boilă,  Valer Filip, Daniel Claudiu Sîrb, Valeriu Domuța, Carmen Moldovan, Ioan Sigarteu și Maria Hodiș , document semnat aproximativ 400 de persoane, poate fi citită AICI.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.