Viceprimarul Cristian Niculae: ”Conservăm patrimoniul medieval al orașului!”

Simbolul orașului Bistrița – Biserica Evanghelică, monument care a fost grav afectat de un incendiu izbucnit în anul 2008, se află într-un amplu proces de restaurare pentru a fi introdus în circuitul turistic. Finanțarea este asigurată din fonduri europene după ce Primăria Bistrița a reușit să obțină aproximativ 3 milioane de euro pentru proiectul în care sunt cuprinse astfel de lucrări.

Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului, fiind considerată emblema burgului. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi în anii 1332–1333. Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano. Înălţimea turnului, de 76 m, îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. Rolul său era, pe lângă cel de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, cel de poziţie „cheie” destinată observaţiei şi alarmării în caz de incendiu”, arată Primăria Bistrița.

Proiectul „Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” se estimează că se va desfășura pe perioada a 3 ani, timp în care biserica nu este deschisă publicului. Totuși, potrivit Primăriei Bistrița, turnul Bisericii Evanghelice va rămâne vizitabil în cea mai mare parte a acestui interval de timp. Viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae, a efectuat o vizită pe șantierul de la Biserica Evanghelică, pentru a se asigura că lucrările se desfășoară conform graficului prezentat de constructori.

Potrivit proiectului, se vor executa lucrări de consolidare şi reabilitare în interiorul bisericii, se vor restaura pereţii, porţile laterale, vitraliile, picturilor murale şi monumentele din piatră. Chiar și orga și mobilierul din interiorul bisericii vor fi restaurate. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unor platforme de vizitare pentru turiști.

Întreaga investiție are ca obiectiv general dezvoltarea turismului din municipiul Bistriţa şi punerea în valoare a monumentelor istorice pe care oraşul le are, pentru a atrage turişti interni şi externi.

Autorităţile locale estimează că, în 10 ani de la finalizarea lucrărilor, la Bistrița vor ajunge circa 390.000 de turişti.

Biserica Evanghelică din Bistrița a suferit două incendii, unul în anul 1857 şi altul în 2008. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului, (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a căpătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate șarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior.

Ca o noutate absolută, pentru a permite vizitatorilor să vadă de la înălţime panorama Bistriţei, centrul istoric şi pietonalul Liviu Rebreanu a fost montat un lift modern, care a fost dat în folosinţă în luna iunie a anului 2012.

FOTO: Facebook – Cristian Niculae

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.