Un ONG vrea să amenajeze malurile Bistriței Ardelene într-un loc de promenadă

Un ONG a decis să amenajeze malurile râului Bistrița Ardeleană care trece prin orașul reședință al județului Bistrița-Năsăud. Recent, Asociația Armonia Bistrița a lansat un proiectul „Discover the river”, prin intermediul căruia, cu ajutorul cetățenilor din municipiu, în fiecare an un tronson al cursului de apă să poată fi transformat într-un loc prietenos.

 

Amenajarea falezei râului Bistrița Ardeleană este o idee a primarului municipiului, Ovidiu Crețu, care datează din timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2008, când a promis bistrițenilor transformarea acesteia într-un loc de promenadă. Deși au trecut 10 ani de atunci și Ovidiu Crețu se află deja la cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Bistrița, nici măcar un fir de iarbă nu a fost clintit de pe malurile râului care traversează orașul.

În ultima perioadă, primarul Ovidiu Crețu a invocat un proiect, în valoare de 25 de milioane de euro, al Apelor Române  – Administrația Bazinală Someș-Tisa (ABAST), prin care se propune amenajarea malurilor râului pe traseul pe raza localităților Bistrița-Bârgăului, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Susenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Unirea, Bistrița, Viișoara și Sărata, precum și reabilitarea instalațiilor și a cuvelor din lacul Colibița. Deși ABAST a solicitat Agenției pentru protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN) însă de acum trei ani avizele necesare, lucrurile au rămas în stand-by.

Recent, Asociația Armonia Bistrița, condusă de profesorul Claudiu Șular, a venit cu un proiect interesant – „Discover the river” -, prin intermediul căruia intenționează să facă ceea ce instituțiile statului amână la nesfârșit.

Potrivit asociației, acesta se vrea a fi „un proiect pe termen lung, care provoacă şi testează ideile comunităţii, propunându-și să contribuie la apropierea bistrițenilor de râul lor, prin valorizarea potențialului acestuia și evidențierea rolului pe care l-ar putea juca în dezvoltarea orașului”.

„Armonia Bistriţa” intenționează ca de la an la an, în funcție de resurse, să se intervină asupra unui alt tronson de râu, încercând să se găsească, prin concurs poate, sau prin testarea creativităţii localnicilor, ideile bune de amenajare a falezei râului Bistrița, consultând comunitatea și implicând riveranii, locuitori de toate vârstele, agenți economici, organizații și instituții, în animarea zonei.

Ca proiect de mediu, „Discover the river” are în vedere desfășurarea următoarele activități:

„Poveștile de pe vale” promovarea acţiunilor de igienizare şi întreţinere a malurilor râului Bistriţa, încercări de transformare a falezei râului Bistrița într-un loc prietenos bistrițenilor. Pentru acest an, o ediție pilot, care-și propune în primul rând construirea unui cadru, a unei platforme de întâlnire pentru cei interesați de faleza Bistriței și de poveștile, din trecut și de viitor ale cursului de apă ce trece prin municipiul Bistrița.

Preocuparea principală „Discover the river”, are în vedere realizarea unor amenajări temporare pe porțiunea dintre podul Jelnei și podul Budacului, prin amplasarea unui număr de aproximativ 10-15 băncuțe fixe, pentru agrement, pe malul stâng al râului și realizarea unor evenimente pe malurile apei. Vor avea loc dezbateri privind nevoile de amenajare a cursului râului, proiecţii de filme de scurt metraj, muzică, activități sportive (alergat, biciclete, motociclete, șah, orientare sportivă, radio-amator, pescuit, etc). Se intenționează a fi dezbătute diverse proiecte legate de tematica revigorării falezei râului Bistrița, ca loc de agrement și dezvoltare durabilă a orașului. Se doreşte, de asemenea readucerea la lumină a unor poveştii a râului Bistrița, prin mărturii și amintiri strânse de la riverani.

„Un mal, mai prietenos” o perspectivă a proiectului, care-și propune realizarea unor module – grilaje din lemn, ce vor fi îmbinate pentru a se realiza alei și zone de ședere pe malurile râului care sunt momentan prea abrupte pentru a permite folosirea lor în condiții de siguranță.

„Picnicul de pe vale” o masă a bunei vecinătăți între bistrițenii care locuiesc de-a lungul cursului râului Bistrița, promovând în același timp un stil de viață sănătos și o bună relație cu mediul. Un program cultural și educativ pentru o dimineață/o zi petrecută în aer liber, împreună adulți, copii și tineri, alături de prieteni, vecini și cunoscuți.

„(Re)desenează faleza Bistriței”– o activitate prin care se dorește aducerea falezei râului Bistrița în atenția celor mai tineri locuitori ai orașului, implicarea acestora în remodelarea malurilor acestuia printr-un design participativ. Tinerii „arhitecți” și „peisagiști” bistrițeni își vor scrie/desena părerile pe o planșă cu imaginea porțiunii de faleză tocmai explorate, care va fi apoi expusă, în cadrul unei expoziții, în zona verde de pe malul drept al râului.

Scopul proiectului «Discover the river» îl constituie atragerea atenției asupra falezei râului Bistrița, declanșarea unei reflecții asupra rolului său și creșterea unei dorințe comunitare de apropriere a râului de viața comunițății. Proiectul va include dezbateri despre cele mai bune moduri de punere în valoare a falezei, diferite evenimente, pentru bistrițenii de toate vârstele„, se arată într-un comunicat al asociației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.