Zile de foc pentru ministrul Ioan Deneș! Liberalii cer demiterea acestuia și au depus moțiune de cenzură

Camera Deputaților dezbate marți după-amiază moțiunea simplă de cenzură depusă de deputații Partidului Național Liberal, intitulată „Stimulat de PSD, fără pic de competenţă, taie Deneş în păduri şi la verzi… şi la uscate”, prin care se cere demiterea ministrului Apelor și Pădurilor Ioan Deneș. Aleșii își vor da votul pe această moțiune, miercuri.

 

Moțiunea simplă a fost depusă de Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților, ca urmare ca urmare a „neîmplinirilor Ministerului Apelor şi Pădurilor şi a modului ilegal în care ministrul Ioan Deneş gestionează situaţia Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA S.A., adică a aproximativ 60% din fondul forestier naţional, în interesul exclusiv al preşedintelui de partid şi al unei părţi din PSD„.

Aleșii liberali arată că politica în domeniul apelor, problema inundaţiilor rămâne una dintre cele mai grave neîmpliniri ale Ministerului Apelor şi Pădurilor, condus fără întrerupere din 2012 şi până în prezent de miniştri ai PSD.

O simplă comparaţie arată dezastrul în acest domeniu: dacă valoarea investiţiilor, alocări de la bugetul statului, în anul 2006 s-a ridicat la peste 122 de milioane de euro, în 2010 la 48 de milioane de euro, în anul 2017 vorbim doar de 14 milioane de euro, iar în 2018 de 16,6 milioane de euro. O comparaţie realistă între cele 122 de milioane din 2006 şi cele 16 milioane alocate de la bugetul de stat în 2018 este încă o demonstraţie a lipsei de viziune, a dezinteresului pentru rezolvarea unei probleme majore, care afectează serios vieţile oamenilor, stabilitatea administraţiilor şi a economiei, dar şi bugetul public„, se precizează în textul moțiunii împotriva ministrului  Deneș.

Liberalii îi mai reproșează ministrului Deneș faptul că anul acesta, ministerul pe care îl conduce a atras din surse externe sume mici de bani  în comparație cu anul 2010.

Lipsa de coerenţă şi de viziune merge mai departe, în banii atraşi din surse externe, respectiv: 102 milioane de euro atrase în 2010 faţă de 5,1 milioane de euro în 2017 sau puţin peste şase milioane euro în 2018. Iar comparaţiile sunt relevante, dacă ţinem cont de cele 82 de lucrări finalizate în 2010, faţă de doar 20 de lucrări luate în calcul a se finaliza în 2018!

Investiţiile demarate în perioadele 2006-2008 sau 2009-2012 au fost abandonate sau slab finanţate, deşi insistaţi să ne spuneţi cât de important este să alocăm sume pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Neglijarea investiţiilor în amenajarea torenţilor şi slaba finanţare a lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor a dus la noi catastrofe în vara acestui an.

Situaţia din această vară este una revoltătoare. În ciuda evaluărilor realizate de comisiile constituite prin ordin al prefecţilor din judeţele lovite de fenomenele extreme, fondurile alocate au fost insuficiente, iar sumele au fost distribuite după criterii ticăloase, în funcţie de apartenenţa politică a primarilor, nu în funcţie de nevoile reale ale comunităţilor. În pragul iernii, lucrările avariate nu au fost încă refăcute„, arată liberalii în document.

Mai mult decât atât, Administrația Naţională Apele Române (ANAR), aflată în coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, a ajuns pe deficit. Potrivit PNL, ANAR, de la un excedent de peste 300.000.000 lei în 2015 a ajuns la un deficit de 232.179.000 lei în 2017 şi 237.525.000 lei în 2018.

Pentru că primeşte sume insuficiente de la bugetul de stat «pune la bătaie» 188.455 mii de lei pentru lucrări de investiţii şi 145.260 mii de lei pentru stoc de apărare pentru achiziţie de maşini, echipamente şi mijloace de transport în vederea asigurării necesarului de utilaje şi echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Această situaţie continuă şi în 2018„, se precizează în document.

Ministrului Deneș i se mai reproșează și faptul că a anunțat că Miniserul Apelor și Pădurilor are câteva zeci de proiecte în derulare, însă acestea nu sunt încă aprobate spre finanțare.

În timpul acesta, domnul ministru al apelor şi pădurilor, a promis, în vizitele prin judeţe, milioane de euro din fonduri structurale şi de investiţii, deşi, în 2017, nu s-a depus niciun proiect serios pentru a atrage bani din Programul Operaţional Infrastructură Mare.

(…) La Bistriţa aţi declarat că Ministerul Apelor şi Pădurilor are în derulare 49 de proiecte prin POIM, dintre care 17 vor fi aprobate spre finanţare anul acesta. Cum o fi să ai proiecte în derulare, dar neaprobate la finanţare? Dar, dă bine, nu-i aşa, să faci poze cu mai marii judeţelor, evident colegi de partid cu dumneavoastră, şi să faci promisiuni … Pentru că DA, aici sunteţi campioni!„, mai arată PNL în textul moțiunii.

Totodată, liberalii subliniază derapajele de la legea privind guvernanţa corporativă şi a întreprinderilor publice.

Prezenta moţiune simplă vine să sancţioneze şi gravele derapaje de la lege – OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice – în baza căreia România s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional că va elimina disfuncţiile în activitatea regiilor autonome şi a societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, că va adopta măsuri prompte pentru eficientizarea activităţii lor, în vederea creşterii rapide a contribuţiei reale a acestora la îmbunătăţirea parametrilor economiei româneşti şi la echilibrarea bugetului de stat. De fapt, dacă analizăm activitatea actualului ministru, constatăm că ea lipseşte cu desăvârşire, poate şi din cauza incompatibilităţii între pregătirea profesională a Domniei Sale şi domeniul pentru care a fost învestit de PSD să-l administreze„, se arată în documentul citat.

De asemenea, aleșii PNL mai precizează că Regia Naţională a Pădurilor administrează aproximativ 4,1 milioane ha de pădure, printre care şi 17 parcuri naţionale în care procesul de producţie este restricţionat.

Unde este justeţea măsurilor administrative care să ducă la îmbunătăţirea activităţii întregului sector silvic, când, iată, problemele par a fi cu totul şi cu totul în altă parte? Nu aveţi curaj, domnule ministru, să abordaţi tranşant problematica gestionării pădurii acolo unde cu adevărat ar trebui acţionat, pentru că acolo apar ingerinţele factorului politic de care evoluţia dumneavoastră depinde efectiv. Este ştiut faptul că Regia Naţională a Pădurilor administrează aproximativ 4,1 milioane ha de pădure, din care 17.000 ha sunt păduri virgine şi cvasivirgine, 12 parcuri naţionale în suprafaţă de 307.461 ha şi 10 parcuri naturale în suprafaţă de 539.749 ha, în care procesul de producţie este restricţionat, ca urmare a rolului şi importanţei ecologice a acestora. Prin programele de investiţii dezvoltate, Romsilva este un contribuitor net la menţinerea biodiversităţii şi la stoparea deteriorării tuturor speciilor şi habitatelor naturale, susţinând în mod efectiv, prin sume considerabile din bugetul propriu, finanţarea tuturor proiectelor care duc la o îmbunătăţire măsurabilă a stării de conservare a ecosistemelor naturale„, prevede moţiunea.

Ministrului Apelor şi Pădurilor i se reproșează şi faptul că nu este preocupat de aprovizionarea populaţiei din mediul rural cu lemne de foc.

Este inacceptabil, domnule ministru, să nu vedem ca prioritate în preocupările dumneavoastră guvernamentale aprovizionarea populaţiei din mediul rural cu lemn de foc. Se ştie că necesarul de lemn de foc este de aproximativ 7 milioane mc în fiecare an, din care Romsilva poate asigura până la 4,5 milioane mc (3 milioane mc din tăieri de îngrijire şi 1,5 milioane mc din lemn subţire fasonat mai mic de 24 cm). Diferenţa, însă, domnule ministru, de aproximativ 2,5 milioane mc trebuie asigurată de ceilalţi administratori sau deţinători de pădure din România. Aici ar fi trebuit să se vadă priceperea dumneavoastră administrativă şi, totodată, să se şi simtă acest lucru în politicile guvernamentale. Din păcate, aţi ales cea mai proastă soluţie. În prag de iarnă aţi decapitat conducerea Romsilva şi aţi creat din nou premisele unei crize a lemnului de foc„, subliniază aleșii liberali.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.